Hopp til innhold

Rekordmange vil til Afghanistan

De lar seg ikke skremme av farlige krigsoppdrag i Afghanistan – interessen for å være en del av Telemark Bataljon har aldri vært større.

telemark Battalion - montasje

Stadig flere søker seg til Telemark Bataljon – til tross for at oppdraget stadig blir farligere.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

Oberstløytnant Lars Lervik

Oberst Løytnant Lars Lervik forstår godt hvorfor mange ønsker seg til Telemark Bataljon. – Vi har et veldig godt miljø, sier han.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

Krigen i Afghanistan har ført til rekordinteresse blant soldater som ønsker å være en del av Telemark Bataljon. I år har 550 kvinner og menn meldt sin interesse for å være med i neste års kontingent – bare de 50 beste får plass.

– Jeg tror noe av grunnen er at flere av de som nå tar førsteganstjeneste har valgt det selv og ønsker å fortsette å være soldat. Dessuten er det et veldig godt miljø rundt Telemark Bataljon, sier Oberstløytnant Lars Lervik.

– Når regjeringa sier «reis», reiser jeg

Rune er grenader i Telemark Bataljon, som til daglig holder til i Rena Leir. Han har vært en del av bataljonen siden 2006 og om en snau måned er det hans tur til å reise til Afghanistan.

Rune skjønner godt at mange soldater nå ønsker å gjøre som ham.

– Jeg hadde tenkt å jobbe her i ett år, men jeg trivdes så godt at jeg ble værendes, sier han.

Rune har vært i Afghanistan to ganger tidligere og forventer høyt tempo på oppdragene når han nå skal ut igjen. Han tror mange søker seg til Telemark Bataljon nettopp for å være med på utenlandsoppdrag.

– De har nok fått smaken på et liv i Forsvaret gjennom førstegangstjenesten og har lyst til å fortsette med det, sier han.

Tenker du mye på at det kan være farlig da?

– Vi ser på det som en jobb. Når regjeringa sier «reis» så reiser jeg.

– Et godt sted å være

Andre påskedag startet NRK dokumentarserien "Norge i krig - oppdrag Afghanistan". Journalister har fulgt norske soldater i et halvt år, blant dem rundt 100 mann fra Telemark Bataljon.

Men oppdraget i Afghanistan har en høy pris og mange norske soldater har blitt skadd eller mistet livet.

Til tross for dette er det altså rekordhøy søkning til Telemark Bataljon.

– Jeg tror at stadig flere ser at det å være soldat er noe de har lyst til å gjøre. At det er krevende og utfordrende – og da er dette stedet å være, sier Oberstløytnant Lars Lervik.

Serien om oppdraget i Afghanistan kan su se i NRK nett-tv.