Rekordår for tollerne

Tollere fra Kongsvinger har i år gjort flere store narkotika- og sigarettbeslag. – Vi må vel kunne si at vi har hatt et rekordår, sier kontorsjef Morten Nystuen.

Tollbeslag gjort i Hedmark 2014

Det har blitt flere store narkotika- og sigarettbeslag på tollerne i Kongsvinger i år. Blant annet har de gjort de to største sigarettbeslagene i Norge på fem år.

Foto: Tollvesenet

Det har vært et travel år for tollerne som har gjort flere rekordstore beslag langs grensa i Hedmark. Deriblant finnes de to største sigarettbeslagene som er gjort i Norge på fem år.

De største beslagene på fem år

Sigarettbeslag

Gjemt i gulvet i hengeren til en semitrailer gjorde Kongsvinger-tollere det største sigarettbeslaget på fem år i Norge.

Foto: Tollvesenet

I november ble en østeuropeisk semitrailer vinket inn til kontroll på Magnormoen i Eidskog. Gjemt i gulvet på hengeren fant tollerne 640 180 sigaretter. En snau måned senere ble en bobil stoppet med 500 000 sigaretter.

– Jeg tør påstå at vi har hatt et slags rekordår med mange store beslag. Den organiserte smuglinga har vi klart å bekjempe bedre enn tidligere, sier kontorsjef for Tollvesenet i Kongsvinger, Morten Nystuen.

Tollerne har også gjort flere store narkotikabeslag. I mars ble to dansker stoppet med 14 kilo hasj og sju kilo cannabis. I april gjorde tollerne Hedmarks største kokainbeslag noensinne da de stoppet en bil, og fant seks kilo kokain og 2,5 kilo heroin.

– Et hestehode foran

Tatt med 21 kg hasj i bilen

En par fra Bulgaria ble stoppet med 20 kilo hasj i bilen i mai i år.

Foto: Tollvesenet

En måned senere ble et bulgarsk par tatt med 20 kilo hasj gjemt i bilen. Et par dager senere fant tollerne 10 liter GBL i to plastkanner i en leiebil med tre nordmenn inni.

Morten Nystuen

Kontorsjef Morten Nystuen sier tollerne jobber hardt for å ligge et hestehode foran smuglerne.

Foto: Jan Egil Løvbak

– Vi har blitt dyktigere, og har flinke tjenestemenn. Vi prøver hele tiden å ligge dette hestehodet foran de organiserte smuglerne. Det har vi blitt bedre på, samtidig har noe av trafikken flyttet seg fra Svinesund og nordover til Hedmark, og kanskje enda lenger nord, sier Nystuen.

I Hedmark er det 37 grenseoverganger.

– Vi varierer kontrollmetodene våres, og vi må være uforutsigbare. At folk tror vi ikke er ute, er ikke nødvendigvis sant. Vi er nok rundt omkring et eller annet sted, og legger en god jobb i å være ute av syne.

Resultatorientert

Den offisielle statistikken for årets beslag er klar i januar, og vil vise mange og store beslag.

– Det er jobben vår. Vi er ekstremt resultatorientert, og er fornøyde når vi gjør mange store beslag. Vi er en samfunnsbeskytter, derfor har vi også åpne kontroller for at folk skal ha en opplevelse av at de kan bli stoppet av tollvesenet slik at de skal holde seg til kvotene. Så det føler jeg at vi får til.

Narkotikabeslag gjort i Kongsvinger, 6. april 2014

Krimteknikere fra Hamar undersøker bagasjerommet der det ble funnet store mengder narkotikaen. Det ble blant annet funnet seks kilo kokain.

Foto: Tollvesenet