Hopp til innhold

Rekordår for plommer

HELGØYA (NRK): Etter å ha drevet med jordbær i flere år gikk Halvard Moen på Helgøya i Ringsaker over til plommer. Det angrer han ikke på.

Halvard Moen

PLOMMER: Halvard Moen på Strandli på Helgøya konstaterer at det bugner av plommer.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

– Vi har rekordavling i år. Jeg tror ikke vi har hatt så mye noen gang, sier Moen.

Det er for tiden full innhøsting av plommer på gården Strandli på Helgøya i Ringsaker. 30 til 35 tonn skal plukkes for hånd fra 3500 plommetrær i løpet av sesongen.

Plommer

Plommer klare for plukking.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

Grunnen til at det er så mye frukt i år er at man var heldige under blomstringen. Da skal man ha minst mulig regn. Men det så dramatisk ut, forteller Moen:

– Det regnet og det regnet da det begynte å blomstre. Jeg ble nesten dårlig. Men så gav det seg i tre dager!

Dermed fikk man topp bestøvning. Så fortsatte det å regne nesten som bestilt. Moen har trengt å vanne kun én gang i sommer.

– Alle har klaget på sommeren i år unntatt bøndene, ler Moen.

Lukrativt

Det er ikke mange som driver med plommer i området, så det kan kalles et nisjeprodukt. I tillegg er Innlandet geografisk sett de siste som har modne plommer. For når toppen er over i Hardanger, Lier og Telemark, da modnes det rundt Mjøsa. Sesongen varer fra ca. 20. august til slutten av september.

– Da har vi ingen konkurranse. Vi er vel nesten enerådende på markedet på slutten av sesongen.

Plommer i kasser

Kassevis med plommer sorteres og legges i bokser klare for butikker i Hedmark og Oppland.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

Derfor er det veldig lukrativt å drive med plommer. De krever lite plantevern, i tillegg til at det er liten risiko. Moen drev for eksempel med jordbær tidligere, men sluttet.

– Det var dårlig butikk og en forferdelig risikosport, sier han.

Godt klima

Allerede i februar begynner beskjæringen, før tynning av kart begynner i juni. Da det blomstrer er gården hvit, forteller Moen:

– Det er veldig fint om våren. Man trenger ikke dra på blomstringstur til Hardanger!

Plommetrær

Plommetrærne kan minne om vinranker der de går ned mot Mjøsa. Trærne holdes lave ved beskjæring slik at man kan stå og plukke. Da slipper man også gardintrapp som kan være skummelt i den bratte skråningen.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

De sørvestvendte hellingene på Helgøya er blant de varmeste rundt Mjøsa. Derfor forskes det også på nye plommesorter. Disse er større enn vanlige plommer. Vanligvis går det 25 til 30 plommer per kilo. Med de nye sortene går det fra 7 til 9 på kiloen.

– Det er artig at det kommer noe nytt. Dette er det veldig moro å drive med, avslutter plommebonden.