Rekonstruerer skyteepisoden på Vinstra

VINSTRA (NRK): Politiet har i kveld rekonstruert den dramatiske skyteepisoden på Vinstra i november i fjor der en mann skjøt og skadet en politimann.

Rekonstruksjon, Vinstra

TILBAKE: Politiet sperret torsdag kveld av området på Vinstra hvor en politimann ble skutt og skadet i npvember i fjor.

Foto: Maurits Opsahl / NRK

Det var natt til 26. november i fjor at en 69 år gammel mann skjøt og skadet en politimann med hagle i et boligfelt på Vinstra. Tidligere samme kveld hadde politiet fått melding fra et legekontor på Vinstra om at mannen blant annet skal ha forsøkt å slå legen sin. Da politiet kom fram til legekontoret var mannen borte.

Politiet forsøkte deretter å kontakte 69-åringen hjemme. Da kom han ut med en hagle og skjøt den ene politimannen og traff ham i ryggen. Polititjenestemannen ble trolig reddet av vernevesten han hadde på seg. Mannen skal også ha forsøkt å skyte den andre politimannen, men bommet.

Politioverbetjent Øyvind Bjerke ved Gudbrandsdal politidistrikt er hovedetterforsker i saken. Torsdag kveld vil han ikke uttale seg til NRK om saken, men bekrefter at det har vært gjennomført en rekonstruksjon av hendelsen på Vinstra.

– Dette kan gå i siktedes favør

69-åringen nekter straffskyld for skyteepisoden. Mannens forsvarer Sigurd Klomsæt mener torsdagens rekonstruksjon er svært gunstig for hans klient.

– Vi fikk frem opplysninger om hvordan min klient oppfattet situasjonen, tidspunkt ting skjedde på og hvor han gjemte seg. Her kom det frem informasjon som ikke er kommet frem på denne gode måten tidligere, mener Klomsæt.

Han sier de nå venter på at politiet skal ta stilling til hva de mener er den endelige siktelsen før den oversendes til statsadvokaten.

– Kan få en avgjørende rolle

Bevæpnet politi jobbet i flere timer med å få pågrepet mannen som befant seg inne i eneboligen sin i et tett boligområde på Vinstra.

En slik rekonstruksjon er viktig for å gi politiet et best mulig bilde av hva som skjedde. Det har jo vært problematisk å få avhørt den siktede, og da kan rekonstruksjonen vise seg å få en avgjørende rolle, både i etterforskningen og når saken skal opp for retten, sier Olav Rønneberg, krimkommentator i NRK.

Skyting på Vinstra

AKSJON I FLERE TIMER: Politiet kalte inn mannskap fra Utrykningsenheten (UEH) i politidistriktet, som er spesialtrent i å håndtere skarpe situasjoner.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Rekonstruksjonen pleier å være ledet av en avhørsekspert fra politiet. Alt filmes fotograferes og tas opp på lyd. Målet er å få den siktede til å vise så detaljert som mulig hva han foretok seg denne kvelden.

Saken er forhåndsberammet til midten av juni.