Reiser med koffert full av silikon

Plastikkirurg Morten Haug har kofferten full av brystimplantater. Han reiser dit folk bor og tilbyr hjelp til de som vil fikse på utseende sitt.

Kirurg Morten Haug har kofferten full av brystimplantater. Han reiser dit folk bor og tilbyr hjelp til de som vil fikse på utseende sitt. I dag var han i Hamar.

Reisekofferten til kirurg Morten Haug er full av silikonpupper. Flesteparten av kvinnene som kommer til han ønsker å forstørre brystene.

Morten Haug kan best omtales som en omreisende plastikkirurg. Til daglig jobber han ved Teres Nobel i Oslo, en klinikk som tilbyr plastiske operasjoner.

I dag har han rigget seg til på et konferanserom på et hotell i Hamar, og herfra tilbyr han gratis konsultasjoner til folk som vil fikse på utseende sitt.

  • Debatt: Hva synes du om denne måten å få informasjon om plastisk kirurgi? Si din mening nederst i saken.

– De fleste som kommer til oss ønsker seg større bryster. Om lag 40 prosent av alle inngrepene vi gjør er brystoperasjoner.

Kirurg Morten Haug

Å reise dit folk bor er en måte å skaffe seg nye kunder på. Og stadig flere får øynene opp for plastisk kirurgi.

– Interessen øker for hvert år, men økningen skjer langsomt. Vi merker også at det er lettere å komme i kontakt med folk når vi reiser ut på denne måten, sier Haug.

I takt med at etterspørselen øker, blir også tilbudet større. Siden 2003 har antallet leger som har spesialisert seg innenfor plastisk kirurgi, økt fra 73 til 120 i 2009, noe som tilsvarer en økning på mer enn 60 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå.

– Det er en helt annen konkurranse nå enn for 20 år siden, sier Haug.

SE VIDEO: Se hva folk mener om å ta plastisk operasjon:

Fem på gata om plastisk kirurgi.

Ønsker seg større pupper

På et bord i hjørnet av rommet står en koffert som alltid er med på reise. Den er fylt med silikonimplantater i ulike størrelser og fasonger.

– De fleste som kommer til oss ønsker seg større bryster. Om lag 40 prosent av alle inngrepene vi gjør er brystoperasjoner, forteller Morten Haug.

Det gjelder også for en av kvinnene som har avtalt å møte kirurgen i dag. Hun er i begynnelsen av 20-åra.

– Jeg vil at det skal se naturlig ut. Jeg har små pupper og det går utover selvtilliten min. Derfor ønsker jeg meg en brystoperasjon, sier hun.

Hun vil ikke stå frem med navn og NRK får ikke bli med henne inn da hun møter kirurgen. Etter møtet er hun mer sikker på at hun kommer til å gjennomføre inngrepet. Prisen ligger på rundt 30.000 kroner.

Morten Haug

Kirurg Morten Haug reiser rundt med informasjon om plastisk kirurgi.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Jeg vet det er en risiko å ta en operasjon, men dette er noe jeg vil. Det koster en del, men det viktigste for meg er at operasjonen blir vellykket og at jeg kan føle meg trygg, sier hun.

Det er mange grunner til at folk ønsker å endre på utseende sitt.

– Noen er så misfornøyde med eget utseende at det skaper problemer for dem i hverdagen. De vil ikke gå på en badestrand eller kle av seg foran kjæresten sin, sier Haug.

– Planlegger og sparer

Det er flest kvinner som tar plastiske operasjoner. Over 90 % av dem som kommer til klinikken i Oslo er kvinner og snittalderen ligger på rundt 35 år.

– De fleste som tar en brystoperasjon ønsker et naturlig resultat. Det er få som ønsker store, unaturlige bryster, selv om det gjerne fremstilles sånn i media, sier Haug.

Han forteller at de som kommer til dem har tenkt nøye gjennom hva de vil og at de ofte har spart penger til en operasjon.

– Hvor mange er det du avviser?

– Det kommer an på hva slags operasjon de ønsker. En brystoperasjon kan de fleste ta, men når det kommer til neseoperasjoner utfører vi omtrent bare halvparten. Hvis forandringen blir lite synlig, operere vi som oftest ikke. Gevinsten må stå i forhold til risikoen med å ta en operasjon, sier Haug.

Han sier også at helse og alder blir vektlagt i vurderingen.

Det er gjort få undersøkelser på omfanget av plastiske operasjoner i Norge. I en levekårsundersøkelse om helse fra 2008 svarte 5 % av de spurte at de hadde fått utført en kosmetisk operasjon som de hadde betalt for selv. De spurte var i alderen 18–65 år.

– Folk er mer opptatt av utseende

Morten Haug forteller at mageplastikk, ansiktsløft og neseoperasjoner er blant de mest etterspurte inngrepene etter brystoperasjoner. Klinikken utfører nå mellom 1200 og 1300 operasjoner i året.

– Jeg vil at det skal se naturlig ut. Jeg har små pupper og det går utover selvtilliten min. Derfor ønsker jeg meg en brystoperasjon.

Kvinne som ønsker plastisk operasjon

– Mitt inntrykk er at folk blir mer og mer opptatt av utseende. Vi påvirkes av reklame og bilder i ukepressen. Dessuten er nok plastisk kirurgi blitt mer alminneliggjort med åra, og flere har råd til det, sier Haug.

– Oppfyller du et behov hos folk eller er du med på å skape et behov?

– Vi klarer ikke alene å skape et behov. Vi er lite synlige. Jeg mener behovet skapes av ukeblader og moteindustrien, men det er klart at vi ved å tilby våre tjenester muliggjør slike inngrep, sier Haug.

Fortsatt flaut å snakke om

Morten Haug har det travelt da vi besøker han i dag. I løpet av de fire timene han er i Hamar har han 11 avtaler med folk som vurderer en plastisk operasjon.

En av kvinnene vi møter er på sitt andre besøk hos kirurgen i løpet av kort tid. Hun er fortsatt hoven og blå etter en operasjon rundt øynene. Nå er hun tilbake for å vurdere en neseoperasjon.

– Det er fort gjort å bli litt avhengig, sier hun.

Å bli intervjua foran kamera er det likevel ingen som har lyst til. Det føles for privat til å dele med mange.

– Dette er intimt og veldig personlig, så jeg skjønner at folk vil holde deg for seg selv. Men mye har skjedd på 20 år. Plastiske operasjoner er mindre tabubelagt nå enn tidligere, hevder Haug.