Hopp til innhold

Gode nyheter til reisesugne

Reiselivsforsker mener reisevanene våre blir som de var før korona.

Veronica Blumenthal i Guatemala.

Reiselivsforsker Veronica Blumenthal er glad i å oppleve verden. Hun tror vi kommer til å reise igjen så fort muligheten byr seg. På bildet er hun i Guatemala.

Foto: Privat

– Jeg tror folk har en innebygd reiselyst, sier Veronica Blumenthal.

Hun er reiselivsforsker ved Østlandsforskning og tror ikke de endringene vi ser i folks reisevaner under pandemien kommer til å vare. Norgesferien fra 2020 tror hun kommer til å gjenta seg i år, men neste år...

– Man trodde folks reisevaner skulle endre seg etter 11. september 2001, så i kjølvannet av SARS-pandemien året etter, men det normaliserte seg da og det tror jeg det kommer til å gjøre denne gangen også, sier hun.

Hun viser til reiselivsfora der folk allerede planlegger utenlandsreiser sommeren 2022. Reiseselskapene ser samme tendens.

Økende trafikk

– Når beskjeden fra myndighetene kommer, tror jeg det skjer fort, sier kommunikasjonssjef i TUI Norge, Nora Aspengren.

Nora Aspengren, kommunikasjonssjef i TUI

Nora Aspengren er kommunikasjonssjef i TUI Norge. De ser allerede at folk planlegger utenlandsferie så fort muligheten kommer.

Foto: TUI

Hun forteller at de allerede ser en positiv trend for bestillinger i år. Sommerbestillingene steg med over 40 prosent i forrige uke, sammenlignet med den før og bestillingene til neste vintersesong kommer også sigende.

– Vi tror folk kommer til å bevege seg mye allerede i høst, men vi tror på en normalisering fra neste sommer, sier hun.

Hun forteller at da Storbritannia la fram sin gjenåpningsplan i slutten av februar og presenterte datoen 21. juni for åpning av grenseansene, økte trafikken på britiske TUIs nettsider med 1300 prosent momentant.

– Vi ser det her også. Vi beveger oss i takt med samfunnet. Når det kommer gode nyheter øker trafikken hos oss, og motsatt når det kommer dårlige nyheter, sier hun.

Det er reiser til de kjente destinasjonene som bestilles nå. Vi lengter tilbake til strendene i Hellas, Spania og Tyrkia.

PALMA DE MALLORCA

Mallorca er en norsk reisefavoritt. Mange ønsker seg tilbake til det kjente og trygge utland når pandemien er over.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Søker både trygghet og eventyr

Reiselivsforsker Blumenthal sier det er en trend at vi søker oss til det kjente og kjære. Etter et år med mye usikkerhet, vil vi ha stabilitet.

– Det er mange som har gode minner fra spanske strender, derfor vil de tilbake, sier hun.

Veronica Blumenthal i Hobbitun

Forsker Veronica Blumenthal tror mange vil oppfylle reisedrømmer når verden åpner opp igjen. En av hennes drømmer var å besøke Hobbitun på New Zealand.

Foto: Privat

En annen trend hun ser er at folk drømmer mer. De som har hatt fast inntekt gjennom pandemien kan ha klart å spare noe penger og kan dermed investere i en drømmereise.

– Steder som Maldivene og Karibia står høyt på manges «bucket list». Det er feriemål som for mange har blitt en oppnåelig drøm, sier hun.

På reise i Norge

Før pandemien var reiselivet i Norge på stigende kurs. Fra 2012 til 2018 økte sysselsettingen i reiselivet med nesten 40 prosent, viser tall fra NHO. 175.000 personer hadde jobben sin i bransjen i 2018.

Sommeren 2020 uteble de utenlandske turistene, men nordmenn reiste. Vi fikk oppleve Lofoten, Vesterålen, Besseggen og Preikestolen. Samt Kragerø og Kristiansand.

– Vi har vært opptatt av å se de store turistmålene, men samtidig oppsøker vi litt andre steder, som skjærgården og typiske norske sommerfavoritter, sier Blumenthal.

– Kan det ikke hende vi hadde det så fint i fjor at vi kommer til å fortsette å feriere i Norge, da?

– For norsk reiseliv sin del kan vi jo håpe det, men det som gjør at vi velger å feriere litt lenger sør er jo at det ofte er litt varmere enn her, litt mer stabilt vær, også er vi «litt rikere» når vi ferierer i andre land, sier forskeren.

Tips til Norgesferien

Blumenthal mener vi kan lære mye av ferien i fjor. Mange håpte i det lengste at det skulle lettes på restriksjonene så den planlagte ferien kunne gjennomføres. I år tror hun mange allerede har forberedt seg på å bli værende «hjemme».

– Det handler om det trygge og kjente igjen. Vi har kanskje ikke sett så mye til familien som vi ønsker det siste året, så mange velger nok den trygge ferien med storfamilien, sier hun.

Aktiviteter og opplevelser er viktig for folk, så hennes to beste tips er:

  • Bestill tidlig. Spesielt om du vil overnatte på et spektakulært og instagramvennlig sted.
  • Se litt bortenfor hovedattraksjonene og ha flere muligheter åpne. Vi vet ikke hva slags restriksjoner vi må leve med i sommer.