Hopp til innhold

Har tapt én million, får endelig åpne: – Dette kan være redningen

SOTA SÆTER (NRK): Med en gradvis gjenåpning ser mange av landets reiselivsbedrifter litt lysere på framtida. Sota sæter tar imot 20 gjester fredag.

DNT Sota sæter

SER LYSET: Ove og Silje Lilleengen gleder seg til å ta imot 20 gjester fredag. De har hatt stengt siden 12.mars. Framover satser de på guidete turer i høyfjellet, som de markedsfører via sosiale medier.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Dette betyr så mye for oss. Det kan faktisk være redningen, sier Ove Lilleengen, bestyrer på DNT-hytta Sota sæter i Skjåk.

Han driver stedet med kona Silje, og de ferske hyttevertene fikk en brå start på vertskapsrollen.

Etter bare noen måneders drift slo koronaviruset til, og DNT valgte å stenge alle hyttene sine. Det samme gjorde en rekke andre hoteller og overnattingssteder landet rundt.

Dermed gikk de glipp av blant annet den viktige påskeuka, der hundretusenvis av gjester normalt strømmer til fjells.

Bare på Sota sæter tapte de rundt 1, 1 millioner kroner på å stenge ned. Nå håper de at resten av vårsesongen, og en god sommer og høst, blir redningen.

Alpinanlegget i Hafjell er helt tomt

TOMT: Normalt skulle det vært folksomt i bakkene i Hafjell. Men vinteren 2020 ble annerledes for norske alpinanlegg. Bilde fra Hafjell 20. mars.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Åpner så smått

Etter at hytteforbudet ble opphevet 20. april, har flere bedrifter begynt å se på mulighetene for en gradvis gjenåpning.

Det settes imidlertid strenge krav til smittevern.

Det er snakk om få gjester, god avstand, og ekstra renhold.

Buffé er ikke lov, så gjestene får servert frokost på tallerken.

Likevel er det av stor verdi og få ta imot gjester, ifølge vertskapet på Sota.

– Vi ønsker å gi folk gode opplevelser i en vanskelig tid. Her blir det muligheter for guidete toppturer og lokalmat. Og det er fortsatt mye snø i fjellet, sier en smilende Ove Lilleengen, mens han skrur opp plexiglass i resepsjonen.

DNT Sota sæter

TILTAK: Ove Lilleengen skrur opp plexiglass i resepsjonen for å unngå smitte mellom gjester og ansatte.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Bråstopp i omsetning

Våren 2020 ble bekmørk for norsk reiselivsbransje. NHO reiseliv har fulgt situasjonen nøye. De har blant annet hatt ukentlige undersøkelser blant de 3300 medlemsbedriftene sine.

I en undersøkelse fra 17. april svarte nær 8 av 10 bedrifter at de hadde fått opp mot 100 prosent lavere omsetning denne våren. 9 av 10 bedrifter har permittert ansatte.

Mange av bedriftene valgte å stenge dørene helt for en periode.

Andre har hatt åpent, men med begrensninger.

Felles for dem alle, er en bråstopp eller kraftig nedgang i omsetningen.

Gryta Camping i Stryn

ÅPNER: Stryn kommune har mange populære campingplasser. Kommunen skriver på sin hjemmeside at campingplassene kan åpne for gjester fra 28.04. dersom de legger til rette for gode smitteverntiltak. Alle innendørs fellesanlegg og fasiliteter, utenom toaletter, må holdes stengt.

Foto: Kjell Arvid Stølen / NRK

Gradvis gjenåpning

Administrerende direktør i NHO reiseliv, Kristin Krohn Devold, håper nordmenn benytter seg av lokalt reiseliv framover.

– Nå gjelder det å få i gang hjulene. Det må selvfølgelig tas hensyn til smittevern, for eksempel ved å legge til rette for distanse mellom gjestene, sier Krohn Devold.

Direktøren sier mai kan bli en måned der mange kanskje tar en forsinket påskeopplevelse.

– Vi håper at hyttebefolkning og lokalbefolkning nå støtter sine nærliggende bedrifter og sørger for litt omsetning, sier hun.

NHO reiseliv har laget en egen veileder for smittevern for reiselivet, på grunn av mange spørsmål fra bransjen. Det er ventet at det skal komme en egen veileder fra myndighetene.

Kristin Krohn Devold

REISELIVSSJEF: Kristin Krohn Devold er administrerende direktør for NHO reiseliv. Hun ber nå nordmenn sørge for å gi omsetning til sårt trengende, lokale bedrifter innen reiselivet.

Foto: Oda Hveem

Forsiktige optimister i Trysil

Trysil er av de hardest rammede kommunene under koronakrisen. I løpet av to uker rundt påske tapte næringslivet der anslagsvis 750 millioner kroner.

Nå begynner reiselivet så smått og våkne igjen. Det er mellomsesong i Trysil i mai, så normalt holder mange av overnattingsstedene stengt.

Men noe av hyttefolket er tilbake, og bookingene for sommeren begynner å komme.

– Vi ser økende trafikk på nettsida vår. Vi satser for fullt på sykkel og de andre aktivitetene her til sommeren. Håpet er at det kan hjula i gang i næringslivet, sier Gudrun Sanaker Lohne, turistsjef i Trysil.

Sykkelstier åpnet i Trysil

SYKKELSATSING: Alpinstedet Trysil har de siste årene satset på sykkel i sommersesongen. Dette har vært en suksess, og nå håper de det kan bli en god sommer på tross av situasjonen. Her er turistsjef Gudrun Sanaker Lohne ute på sykkel, bildet er fra 2015.

Foto: Stein S Eide / NRK

Fordel med små steder

Også i reiselivsbygda Valldal på Sunnmøre er det ny optimisme. Turistperlen Juvet Landskapshotell åpner igjen 1. mai, etter at de måtte stenge 12. mars.

Landskapshotellet har rundt ti rom og kan huse opptil 20 gjester. Det er en fordel i denne tiden, mener hotelleier Knut Slinning.

– Gjestene bor i hvert sitt hus og det er god plass der de skal spise. Mange som kommer hit er også opptatt av naturen og skal tilbringe mye tid ute, så vi mener at det vil gå bra, sier han.

Juvet landskapshotell

JUV: Juvet Landskapshotell i Valldal ligger rett ved siden av Gudbrandsjuvet, Nord-Europas største jettegryte. Nå åpner de dørene, med spesielle korona-tiltak.

Foto: Juvet landskapshotell

De har imidlertid tapt store summer på koronaviruset.

–Vi hadde hotellet fullt av utenlandske turister og var fullbooket fra mars til ut i september. Dermed tapte vi halve omsetningen i mars og hele omsetningen i april. Det er snakk om en halvannen million i omsetning, sier Slinning.

Juvet baserer seg til vanlig på 60 prosent utenlandske gjester. Hotelleieren forteller at de har merket en stor pågang fra nordmenn nå.

– De fleste har innsett at ferien trolig må bli i hjemlandet. Dermed håper vi å kunne berge noe av sesongen, sier han.

hotelleier Knut Slinning, Juvet Landskapshotell

HOTELLEIER: Knut Slinning eier Juvet landskapshotell. De baserer seg til vanlig på 60 prosent utenlandske gjester. Nå satser de på nordmenn.

Foto: Tibo

Flere saker fra Innlandet