Hopp til innhold

Lillehammer Turist jobbet for å «bruke» Lilyhammer

Ove Gjesdal, prosjektleder i Lillehammer Turist, innrømmer at de jobbet bevisst for å plassere attraksjoner i Lillehammer på kartet gjennom «Lilyhammer». Han kaller det sponsing.

Lilyhammer

Norske Steinar Sagen møter denne tøffingen i Lilyhammer. Nå kan serien komme til å bli fjernet fra norske TV-skjermer.

Foto: Rubicon

Lillehammer Turist ville ha lokale turistmål filmet i TV-serien Lilyhammer, som skulle hatt premiere på NRK fra 01. januar.

– Vi har sett på denne serien som en fantastisk mulighet til å få synliggjort regionen vår i inn- og utland, sier Ove Gjesdal.

Turistattraksjonene Hunderfossen, Maihaugen og Lysgårdsbakkene har stått på ønskelisten siden ideen ble konfrontert turistmyndighetene for omtrent et år siden i satsingen til 34 millioner kroner.

Ytret ønsker

Problemet er at en slik sponsing er imot norsk lov. Nå har NRK satt en foreløpig stopper for serien som det har vært knyttet store forventninger til.

– Vi hadde noen ønsker om hva vi hadde lyst å ha med, men det har hele tiden vært en kunstnerisk avgjørelse hva som har blitt tatt opp og ikke.

Gjesdal sier at Lillehammer Turist likevel ikke har noen redaksjonell påvirkning på TV-serien "Lilyhammer":

– Vi har ikke hatt mulighet til å sitte i klipperommet og påvirke seriens innhold. Det saken handler om nå er om de sponsorene som er inne har hatt noen redaksjonell påvirkning på serien eller ikke. Det mener vi at vi ikke har hatt.

Tar selvkritikk

Det er blitt knyttet store forventinger til serien, der Sopranos-stjernen Steven van Zandt er hovedrolleinnehaver. En rekke firmaer og organisasjoner, private og offentlige, har vært inne og sponset satsingen produsert av Rubicon TV.

Tidligere denne måneden fortalte Gjesdal NRK at Vi har vært inne hele veien med tanke på produktplassering.

Nå har NRK satt ned foten.

– Beveger vi oss ikke i en gråsone?

– Det er mulig at dette er noe jeg må ta på min kappe. Man kan fort gå seg litt vill i begrepene. Det er likevel slik at det i hovedsak er offentlige finansiører inne fra området vårt som er med og bidrar til at serien skulle ha mest mulig innspillingsdager i vår region.

Heller ikke i august la Gjesdal skjul på at det har vært spyttet kroner inn i satsingen.

Manglet papirer

Eksternsjef i NRK, Petter Wallace, mener likevel ikke NRK har reagert sent.

– Vi har signert en avtale med Rubicon, men det har manglet en rekke underkontrakter. Disse har vi purret på i høst, men ikke fått tilsendt. Når Gjesdal i media snakket om produktplassering, ba vi Rubicon om straks å få inn alle avtaler.

I disse avtalene fremkom det NRK mener er produktplassering.

– Er ordet «produktplassering» brukt i disse avtalene, slik Gjesdal har snakket i media?

– Nei, men det fremkommer likevel utvetydig. Produktplassering er plassering av produkter mot løfter om midler, og dette er ifølge norsk lov ikke lovlig, sier Wallace.

Video Se klipp fra NRKs nye dramaserie - Lillyhammer (ny versjon)

Kanskje, til neste år, får vi se van Zandt og kremen av norske skuespillere på NRK.

Foto: Rubicon/NRK

– Sponsing

Dramaserien, som også er solgt til USA, skulle hatt premiere på NRK1 første nyttårsdag. Innlandet har spyttet to millioner inn i serien. 400 000 kroner kommer fra Lillehammer Turist, som er destinasjonsselskapet for en rekke kommuner i Oppland og Hedmark, blant annet Lillehammer.

– Når vi har snakket om produktplassering så er det fordi serien har hatt en veldig tydelig Lillehammer-eksponering. Både på grunn av navnet og at den er spilt inn i vår region med både vinter og sommerbilder, sier Gjesdal.

– Derfor har vi kalt det produktplassering av Lillehammer. Kanskje det rette begrepet er sponsing. Og det er lov.

Rubicon-TV, produsenten av serien, har allerede ytret at de vil kunne komme til å klippe om serien for å «blidgjøre» NRK.

– Vi har tillit til at NRK og Rubicon finner en løsning som gjør at serien blir vist i Norge og i henhold til norsk lov. Noe mer enn det vet jeg ikke, sier Gjesdal.

Kartlegger omfanget

Petter Wallace vil ikke si noe om når serien kommer på skjermen, hvis den kommer på skjermen.

– Vi må gå gjennom omfanget av dette, og se serien scene for scene. Om det har skjedd ulovligheter, må vi finne ut om det er mulig å gjøre det lovlig på et vis. Men det er ikke sikkert vi noen gang kan komme til å vise serien, sier han.

Flere saker fra Innlandet