Hopp til innhold

– Har fått mer enn nok nedbør

Det ble en våt sommer for de fleste i Hedmark og Oppland. Men hvor har det egentlig regna mest og minst?

Regn

Nordmenn klager ofte på været - men i sommer har det virkelig vært berettiget.

Foto: KVALE, JENS O / SCANPIX

Det er hevet over enhver tvil om at sommeren vi har bak oss er den mest regnfulle siden meteorologisk institutt begynte sine målinger. Flere lokale hobbymeteorologer er overrasket over den store mengden nedbør som har falt i sommer:

– Jeg har drevet med dette i over 40 år, og jeg har aldri hatt så store nedbørsmengder i denne perioden før, sier Dag Anmarkrud på Gran.

– Gran er ikke engang det mest nedbørsutsatte stedet i området, men det har allikevel ramla ned 522mm nedbør fra mai til september, fortsetter han.

For å sette det i perspektiv: det er omtrent det samme som pleier å falle på et helt år.

Litt lenger sør har Hans Løken på Lunner også opplevd en skikkelig regnsommer:

– Fra 15. mai til og med 2. oktober har jeg tømt ut 733 mm. Det er mye vann, det.

Her har det regna mest

Regn, regn, regn

Store nedbørsmengder var mye av årsaken til flommen i pinsa.

Foto: Arne Sørenes / NRK

For å få en helhetlig oversikt over regnsommeren i Hedmark og Oppland sjekker vi tallene for den såkalte vekstperioden (mai til september) hos meteorologisk institutt. Der er meteorolog Stein Kristiansen svært behjelpelig.

– De som har fått definitivt mest nedbør er Espedalen i sør-Fron. Der har det falt 770mm i sommer. Dette er mer enn det dobbelte av det som er vanlig der.

Hvor har det regna minst?

– Det er ikke overraskende i det hele tatt. Det er i Skjåk, som tradisjonelt er blant de tørreste områdene i Norge. Der fikk de 231mm nedbør, men det er jo verdt å merke seg at dette er 53% mer enn det som er vanlig der.

– Det er jo en artig notis at det ikke er lange biten fra Espedalen til Skjåk, humrer Kristiansen.

Hvilken by er 'nedbørshovedstad'?

Stein Kristiansen

Stein Kristiansen ved meteorologisk institutt forteller om regnsommeren i Hedmark og Oppland

Foto: Meteorologisk institutt

I byene våre har det også hølja ned. På Kongsvinger falt det 519mm, 60-70% mer enn normalt, mens på Lillehammer falt det 589mm, 72% mer enn normalt. Men ingen av byene kan måle seg med Gjøvik, der det falt 703mm - nesten 80% mer nedbør enn det som er vanlig!

– Vi kan nok trygt si at Hedmark og Oppland har fått mer enn nok nedbør i denne såkalte vekstperioden, sier Kristiansen.

Og for å avslutte med en aldri så liten rekord helt til sist: hva er den største nedbørsmengden som er målt på ett døgn i sommer, og hvor falt den?

– På målestasjonen vår i Engerdal ble det målt 72,5mm den 16. august. Det er et skikkelig rotbløyte, det er sikkert og visst.

Flere saker fra Innlandet