Hopp til innhold

Regjeringa vil rydde opp i strømmarkedet: – Tror det ikke før jeg ser det

En standard spotprisavtale kan bli realiteten, om regjeringa får det som de vil. Strømkunde Bente Rasmussen Grefsrud er ikke overbevist.

Bente Rasmussen Grefsrud

VARIABEL STRØMAVTALE: Bente Rasmussen Grefsrud følte seg lurt av Fjordkraft etter at hun to måneder på rad fikk ei strømregning på nesten 12.000 kroner.

Foto: Elin Fossum / NRK

Etter et møte med strømbransjen og flere tilsynsynsmyndigheter vil nå regjeringa ha på plass mer standardiserte og forbrukervennlige avtaler.

Poenget med nytt regelverk er selvsagt å styrke forbrukernes interesser og rettigheter, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).

Tidligere har NRK skrevet om Bente Rasmussen Grefsrud på Eina i Innlandet, som følte seg lurt da hun skrev under på en strømavtale.

For Grefsrud kommer imidlertid initiativet fra regjeringa for seint. Hun har også liten tro på at nye regler vil være nok.

  • Les tilsvaret fra Fjordkraft lenger nede i saken!

Les også Bente føler seg lurt av Fjordkraft. – Jeg feira ikke jul

Bente Rasmussen Grefsrud

Ikke overbevist

I fjor ble Rasmussen Grefsrud råda til å bytte strømavtale, det ble en dyr erfaring.

Hun inngikk en variabel strømavtale hos Fjordkraft der strømprisen ble endra hver 30. dag, ikke fra time til time slik de fleste spotprisavtaler fungerer.

Den uføretrygda kvinna endte opp med to strømregninger på 12.000 hver i november og desember. Hun mener strømselskapene tjener så mye på avtalene at det skal mer til før de blir skrinlagt.

– Jeg tror det ikke før jeg ser det. De har ikke lenger min tillit, og kommer ikke til å få det, sier hun.

Bente Rasmussen Grefsrud

FRISTENDE: Bente sin avtale hos Fjordkraft er kalt «Garantistrøm».

Foto: Roar Berntsen / NRK

Fjordkraft har i dag stoppa salget av variable strømavtaler.

NRK har på nytt vært i kontakt med Fjordkraft. De henviser til sitt forrige svar i saken. Les svaret her:

  • Flere kirker holder stengt i vintermånedene på grunn av høye strømpriser. Kommunene må ta ansvar, mener regjeringa.

Les også Stenger kirkene – begravelser må flyttes

Kirkeverge i Vestre Toten Gunnstein Endal

Ber strømbransjen rydde opp i kritikkverdig praksis

Familieminister Kjersti Toppe (Sp), som også har ansvar for forbrukerpolitikk, møtte i forrige uke representanter for strømbransjen, tilsynsmyndigheter, Elklagenemda og Forbrukerrådet.

Toppe vil nå ha på plass en standard spotprisavtale som alle strømselskapene kan tilby.

Vi kom med klare krav til bransjen om å rydde opp i kritikkverdig praksis og rette seg etter det nye regelverket, og varsla også om nye tiltak, skriver hun via sin kommunikasjonsrådgiver i en e-post til NRK.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe ifbm Spydeberg-sak

KRAV: Familieminister Kjersti Toppe vil ha krav til innholdet i avtaler og forbud mot avtaler der risikoen for forbrukeren virker urimelig.

Foto: Tom Balgaard / NRK

NRK har stilt Toppe spørsmål om hvordan hun vil forsikre seg at dette kommer frem til forbrukerne.

Vi skal sørge for aktiv handheving av det nye regelverket fra 1. november for å sikre forbrukernes interesser. Forbrukertilsynet har fått i oppdrag å prioritere strømmarkedet høyt og slå hardt ned på lovbrudd, sier Toppe.

Forbrukerrådet sier til NRK at salget av ugunstige strømavtaler, som variable, har gått ned, men at det er mange som fremdeles har disse avtalene. Kan det bli aktuelt å forby dette, slik at de som allerede har en slik avtale blir hjulpet til å avslutte de?

Jeg er bekymra for at det fortsatt er forbrukere som står i ugunstige avtaler, uten at de får god og tilgjengelig informasjon. Derfor utgreier nå regjeringa å kunne forby visse avtaler, som «standard- variabel»-avtaler, og å innføre en plikt for alle selskaper å informere om risiko ved alle avtaletyper.

Toppe legger til at hun har en klar forventning til bransjen om å styrke Elklagenemnda, som bransjen har fortalt at de nå er i gang med.

NRK forklarer

Hvilke strømavtaler finnes?

Hvilke strømavtaler finnes?

Spotprisavtale

En slik avtale følger markedsprisen som settes av kraftbørsen og varierer fra time til time. I tillegg til markedsprisen betaler man et påslag, og i noen tilfeller også et fastbeløp, som strømselskapet bestemmer.

Hvilke strømavtaler finnes?

Fastpris

Med bindingstid betaler man en fast pris pr. kilowattime på strøm i et bestemt tidsrom. Ofte er bindingstiden lang.

Hvilke strømavtaler finnes?

Variable avtaler

Variable prisavtaler varsler om endringer hver 30. dag. Forbrukerrådet anbefaler i utgangspunktet ikke andre avtaler enn spotpris eller fastpris. Mange av avtalene i andre kategorier er ofte dyre, og de kan ha dårlige betingelser.

Redda av venner og Spleis

Bente mener at strømselskapene utnytter at mange allerede har denne type avtaler uten å være klar over det.

– Jeg tror de har blitt grådige. De mener de utnytter at folk ikke klarer å følge med så godt som vi burde gjøre, sier hun.

Hun har fått beskjed om at det er rundt ett års ventetid på klager til Elklagenemda.

– Jeg brukte en måned på å komme meg på beina igjen, etter å ha slåss med folk bak høye murer. Det hadde jeg aldri klart uten den hjelpa jeg har fått av snille naboer, venner og folk som har gitt meg penger gjennom spleis, sier Bente.

Bente Rasmussen Grefsrud

FIKK HJELP: Bente er glad for all hjelpa hun har fått, men sier hun tenker på de som må stå helt alene. Hun frykter at strømselskapene nå vil gjemme pålagt informasjon til kunden, for eksempel i mye tekst.

Foto: Roar Berntsen / NRK
  • Etter at Spåtind hotell gikk konkurs mener flere leilighetseiere at alt ansvar har falt på dem. Nå protesterer de. Les mer her:

Les også Kjøpte leilighet – må betale strøm for et helt hotell

Spåtind Hotell

Flere saker fra Innlandet