Refser leger for grådighet

Fastleger skor seg økonomisk på svineinfluensaen, mener kommuneoverlege.

Vaksine mot svineinfluensa
Foto: Erlend Aas / Scanpix

I starten av oktober nektet fastlegene å sette vaksinen for svineinfluensa fordi de mente at egenbetalingen på 50 kroner som staten hadde bestemt var for lav.

Frode Veian

Frode Veian, kommuneoverlege på Lillehammer.

Foto: Dag Kessel / NRK

Staten ga etter og fjernet denne satsen, og det er nå opp til fastlegene og kommunene til å sette satsen for egenbetaling.

- Nok med 50 kroner

Men kommuneoverlege Frode Veian på Lilllehammer mener 50 kroner dekker kostnadene legene har ved vaksineringen, og at det er grådig og uetisk når legene krever mellom 100 og 150 kroner. Ifølge Veian tar det to minutter å sette vaksinen.

- Siden staten har betalt vaksine, sprøyter og kanyler, er den eneste ekstrautgiften ved en slik organisering lønnskostnaden med overtid til hjelpepersonell. Jeg vil anslå det til maksimum 350-400 kroner timen. Tar legen 50 kroner vaksinen, vil han da sitte igjen med en nettoinntekt på litt over 2000 kroner pr. time, sier Veian til avisen Aftenposten .

Avviser kritikken

Dette har provosert Veian så mye at han har skrevet et brev til Legeforeningen, som har anbefalt prissettingen på 100 til 150 kroner per vaksine. Men president i legeforeningen, Torunn Janbu, mener Veian har misforstått. Hun mener merarbeidet med vaksinen er langt mer enn det Veian påstår.

- Fastlegekontorene ringes ned av pasienter som har masse spørsmål om vaksinen. De er redde, syke og vil prate. Hvis Veian tror vaksinasjonsarbeidet tar to minutter per pasient, så tar han feil, sier Janbu.

- Mer arbeid

Frode Oosterling, leder i Oppland legeforening, stusser også over kritikken fra kommuneoverlegen. Han mener det er langt mer jobb med vaksineringen enn det Frode Veian hevder.

- Den vaksineringen vi har gjennomført nå har vært mye mer arbeidskrevende enn ved tidligere vaksineringer. Vi har gjennomført vaksinering av risikogruppene. Derfor måtte vi først sjekke at de faktisk var pasienter hos oss og at de var i en av risikogruppene, sier Oosterling.

Alt om svineinfluensa