Reddet av skuddsikker vest

LILLEHAMMER (NRK): Politimannen som ble skutt med hagle på Vinstra, ble skutt på kloss hold, opplyser politimester Arne Hammersmark. Betjentens skuddsikre vest reddet trolig livet hans.

Politimester Arne Hammersmark i Gudbrandsdal politidistrikt forteller om skuddene som skadet en av hans tjenestemenn på Vinstra onsdag kveld.

VIDEO: Politimester Arne Hammersmark forteller om skyteepisoden på Vinstra.

Hammersmark holdt en kort pressebrief på politihuset i Lillehammer torsdag morgen, etter pågripelsen av en mann i 60-årene.

Dramatikken startet i 20-tiden onsdag kveld.

Politiet i Gudbrandsdalen ble tilkalt til et legekontor på Vinstra etter at helsepersonell reagerte på oppførselen til en mann som var inne til konsultasjon.

– Han hadde forsøkt å slå etter legen. Legen låste seg inne og ringte politiet, sier Hammersmark.

Da politipatruljen ankom kontoret, hadde mannen dratt. Patruljen kjørte rundt i området for å prøve å lokalisere mannen og fant ham etter en times tid.

– De tok kontakt på mannens bopel. Han kom mot dem med et våpen. Politiet snudde og løp, og ble skutt på nært hold, kanskje tre, fire eller fem meter, sier Hammersmark.

Les: Politimann skutt med hagle – mann pågrepet etter åtte timer lang aksjon
Les: Her ankommer han Ullevål sykehus

Skjøt ikke tilbake

Mannen løsnet to skudd rett utenfor huset, og traff med det første.

– Skuddet gikk inn i nedre kant av vesten, slik at den skuddsikre vesten etter all sannsynlighet har reddet livet til tjenestemannen. I hvert fall forhindret en alvorlig skade, sier Hammersmark.

Etter at det ble innført generell bevæpning av politiet i Norge, var tjenestemennene utstyrt med tjenestepistol. De skjøt ikke tilbake.

– Dette skjedde uten noen som helst foranledning. Politiet sto ikke med våpen fremme. For noen dager siden ville man ha rykket ut ubevæpnet. De kom aldri helt i dekning, sier Hammersmark.

Politimannen ble først sendt til sykehuset på Lillehammer før han ble sendt videre til Ullevål. Politiet opplyste i natt at politimannen er lettere skadd.

– Det går relativt bra med politimannen. Det ble heldigvis ikke det man kan betegne som en veldig alvorlig skade. Det er ikke livstruende, sier Hammersmark.

Politiaksjon Vinstra

Det ble en storstilt politiaksjon på Vinstra natt til torsdag.

Foto: Jan Magne A Opsahl / NRK

Hadde inndratt våpen

Ifølge Hammersmark var det ingenting som tilsa at mannen skulle være bevæpnet.

– Mannens registrerte våpen var inndratt, og var på den lokale politistasjonen ettersom han ikke var skikket til å ha våpen. Vi vet ikke hvorfor han hadde våpenet han skjøt med, det kan ha vært uregistrert, sier Hammersmark.

Gjerningsmannen skal nå fremstilles for lege.

– Det gikk heldigvis bra, men det sier seg selv at det var en veldig risikofylt situasjon, sier Hammersmark.

Rett etter at politimannen ble skutt, gikk politiet ut og advarte mot mannen.

– Vi anser ham som svært farlig. Han er ustabil. Derfor ber vi folk på Vinstra om å holde seg inne bak låste dører, uttalte politistasjonssjef Bjørn Bergundhaugen.

Storstilt politiaksjon

Politiet kalte inn mannskap fra Utrykningsenheten (UEH) i politidistriktet, som er spesialtrent i å håndtere skarpe situasjoner.

De fikk også forsterkninger fra Oslo. Hammersmark opplyser at beredskapstroppen stilte med 15 personer, og at forhandlere og hundepatruljer ble sendt fra Oslo.

Et Seaking-helikopter fra Forsvaret ble også satt inn i aksjonen.

– Klokken 04.30, etter at vi hadde prøvd å henvende oss til ham mange ganger over telefon og med megafon, valgte vi å gå til aksjon. Vi gikk inn i huset hans og pågrep ham, sier Hammersmark .

Ifølge fungerende lensmann i Nord - Fron Jon Gaarden var ikke mannen bevæpnet da han ble pågrepet, men våpenet ble funnet i huset.

– Det skjedde forholdsvis udramatisk. Han ble lagt i bakken og kontrollert uten bruk av våpen. Han ble pågrepet og fraktet til Lillehammer, sier Hammersmark.

Hvorfor gikk det så mange timer før han ble pågrepet?

– Når man klarer å lokalisere gjerningsmannen i en bolig og har kontroll på huset, så har politiet ganske god tid hvis det ikke er andre uskyldige i huset. Da kan vi bare vente eller gå til aksjon på et gitt tidspunkt. Vi gikk til aksjon etter at vi gjentatte ganger hadde prøvd å kontakte ham.

En eldre kvinne som bodde i underetasjen ble evakuert.

Politiets innsatsleder Jon Gaarden forteller om pågripelsen på Vinstra

Innsatsleder Jon Gaarden om pågripelsen.

– Ekstremt dramatisk

Politimesteren forteller at hendelsen har gjort dypt inntrykk.

– Det er en ekstremt dramatisk melding å få at en tjenestemann er beskutt. Vi viste ikke da hvordan det hadde gått med tjenestemannen, sier Hammersmark.

– Hvordan er det å måtte redde en skadd kollega når du har en bevæpnet gjerningsmann i nærheten som en ikke har kontroll på?

– Det er og veldig, veldig dramatisk og veldig farlig. Det var ingen som visste om gjerningsmannen var inne i huset, eller om han var ute eller om han hadde tenkt å skyte mer.