Hopp til innhold

Raufoss trolig reddet fra økonomisk nedrykk

Fotballklubben risikerer nedgradering på grunn av dårlig økonomi. Nå håper de at de har klart kravene for å beholde toppfotballisensen sin.

Raufoss, cupen

SISTE FRIST: 30. juni avsluttes det halvårlige regnskapet hos Norges Fotballforbund. Raufoss fotball må ha klart det økonomiske kravet innen denne fristen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Vi er så sikre som vi kan få vært, på dette tidspunktet, at vi klarer det.

Det sier Mathias Engebakken. Han er daglig leder i Raufoss Fotball.

Den tradisjonsrike klubben fra 1918 har lenge stått i fare for å være ferdig i toppfotballen på grunn av dårlig økonomi. Klubben hadde frist frem til 30. juni for å skaffe nok penger til å redde klubben fra å rykke ned en divisjon.

Nå mener Toten-laget at de altså har klart å møte de økonomiske kravene fra Norges Fotballforbund (NFF). Men det er med forbehold:

– Det endelige svaret får vi når forbundet har sett på det, sier Engebakken.

Mathias engebakken , daglig leder Raufoss fotball

HÅPER PÅ GUL SONE: – Vi får svar i september om vi forhåpentligvis kommer oss opp i gul sone, sier Mathias Engebakken.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

Må komme seg ut av rød sone

For et endelig svar på situasjonen kommer ikke før til høsten.

– Raufoss har frem til 1. september på å bevise at de klarte det økonomiske kravet. Deretter vil vi bruke tid på å behandle saken. Etter dette vil de ha anledning til å anke avgjørelsen dersom de er uenig.

Det sier Rune Nordhaug, som er seksjonsleder for klubbstøtte i NFF.

Raufoss Fotball er i en såkalt rød sone. En proffklubb mister lisensen sin om den er i rød sone i totalt tre av fem år.

– Dersom dette skjer nedgraderes de ned til 2. divisjon. Kategoriseringen er et totalbilde av klubbens økonomi, forklarer Nordhaug.

Rune Nordhaug

MÅLER ØKONOMIEN: Rune Nordhaug er seksjonsleder for klubbstøtte i NFF. Fotballforbundet måler økonomien til tre øverste herredivisjonene.

Foto: NFF

NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt, sier at kravene er ganske godt spesifisert.

– Alle kjenner dem og forutsetningene for å få lisensen for å drive med elitefotball. Også er det ikke veldig ofte, heldigvis, at det går så langt som til degradering, slik som Raufoss er i reell fare for akkurat nå.

Han mener at kravene ikke er urettferdige, hverken for Raufoss eller noen andre. Han sier at det skaper en balanse mellom faktiske inntekter, sponsorbidrag og de utgiftene man har når man prøver å drive fotballklubb.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

RISET BAK SPEILET: Jan Petter Saltvedt forklarer at et nedrykk er det eneste riset bak speilet forbundet har i slike situasjoner. Det er også et symbol på at man ikke oppfyller de kriteriene man har satt for å drive elitefotball.

Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

Ikke første gang

Ifølge Saltvedt pleier slike situasjoner å ordne seg. Men han legger til at Raufoss ikke har de beste erfaringer i denne sammenhengen.

For det er nemlig ikke første gang Raufoss har stått i en slik situasjon. I 2007 førte den økonomiske situasjonen til at fotballaget ikke fikk fornyet lisensen sin og rykket ned til 2. divisjon.

Saltvedt håper at Raufoss slipper degradering.

–Det er jo ikke på den måten man skal flyttes mellom divisjonene, men heller ikke måten å drive fotballklubb på. Vi håper at Raufoss fotballklubb, uansett resultat, lærer av dette, sier Saltvedt.

– Hva har dere lært av denne prosessen?

– Forhåpentligvis hvordan man ikke skal havne i en sånn situasjon igjen. Det er det viktigste. Og det å sørge for å ta de nødvendige grepene for å klare å drifte bærekraftig, sier Engebakken.

Lokal støtte for klubben

Det har ikke manglet på oppfordringer om å redde Raufoss Fotball i lokalsamfunnet.

Ken André Ottesen, bedre kjent som mannen bak Instagram-profilen «BAdesken» har engasjert seg sterkt i framtiden til Raufoss Fotball. I april satte han i gang en mobilisering for å redde favorittklubben.

– Det er utrolig mange som er glad i Raufoss fotball, og det siste halvåret så har folk stått på døgnet rundt for å få dette her til å funke, sier han.

Ken Andrè Ottesen, Badesken

BETYR MYE: – Jeg blir fryktelig lei meg hvis det ikke går, men det er andre dette betyr mer for enn meg. Jeg tenker spesielt på breddefotballen i klubben, sier Ken André Ottesen

Foto: Privat

Tross frivillig innsats, trekker Ottesen fram betydningen av bidraget til kommunestyret i Vestre-Toten

– Og det må jeg være ærlig på å si. Vi kunne ha drevet dugnad til krampen tok oss, men akkurat den lånegarantien fra kommunen var ekstremt viktig.

Avisa Oppland Arbeiderblad har tidligere omtalt kommunens lånegarantier til laget.

Også SK Gjøvik-Lyn har havnet i økonomiske vansker etter opprykket til 2. divisjon. Klubben ble plassert i rød sone fra fjorårets siste dag. Dette betyr altså at de maksimalt kan være i rød sone 3 av årene frem til 31.12.2026.

Flere saker fra Innlandet