Hopp til innhold

Far og sønner tiltalt for vold og trusler mot somalisk familie

For et år siden valgte en norsk-somalisk familie å flytte fra Elverum etter flere år med trakassering. I dag står en etnisk norsk far og to sønner tiltalt mot vold og trusler mot familien.

Den somaliske familien Bulhan utenfor boligen sin i Elverum.

FLYTTET FRA ELVERUM: Familien Bulhan flyttet fra Elverum i fjor sommer etter det flere år med det de oppfattet som trakassering og rasisme.

Foto: Helene Steinfeld Monsen / NRK

Fadumo Bulhan flyktet fra borgerkrigen i Somalia for å leve i et trygt land. Hun oppdro de seks barna sine i Elverum og følte seg integrert i lokalsamfunnet.

Men etter flere episoder med trakassering, vold og grov rasisme valgte de å flytte fra byen i Østerdalen.

Rettssaken i Innlandet Østre tingrett handler om vold, trusler og rasistiske ytringer fra en etnisk norsk far (55) og de to sønnene hans på 18 og 16 år.

Slo mora i ryggen og i hodet

Konflikten mellom den norsk-somaliske familien og den etnisk norske familien toppet seg i fjor sommer. De to norske sønnene er tiltalt for å ha løpt etter to av barna til den norsk-somaliske kvinnen og fem andre ungdommer av utenlandsk opprinnelse.

De skal ha hatt en jernstang i hånda og hunden deres løp foran. Tidligere skal den ene av den ha slått en gutt av utenlandsk opprinnelse med en brøytestikke. De skal også ha oppsøkt ei kvinne på gata i Elverum og ropt blant annet «neger» og «Nav er den veien» til kvinnen som er av utenlandsk opprinnelse.

29. juni skal faren ha løpt etter Fadumo Ali Bulhan og to døtre og inn i leiligheten og truet med å drepe dem. Han skal ha slått mora med en pinne eller planke i ryggen og kastet en gjenstand i hodet hennes.

Sønnene er også tiltalt for å ha løpt etter den norsk-somaliske familien og slått planker i veggen i leiligheten deres.

Viste nazihilsen da gutta slåss

I retten står faren i tillegg tiltalt blant annet for krenkelse av en annen person. Personen han krenket er etnisk norsk, og tidligere verdensmester i kickboksing, Robert Paulsbyen.

Robert Paulsbyen

VILLE STOPPE SLÅSSING: Tidligere verdensmester i kickboksing Robert Paulsbyen brøt opp slåssingen utenfor kinoen i Elverum. Resultatet var at faren til guttene la ut bilde av han på Facebook der han truet han.

Foto: Mats Sparby / NRK

Grunnen var at Paulsbyen stoppet slåssing mellom sønnene til 55-åringen og gutter av utenlandsk opprinnelse. Faren skal ifølge tiltalen ikke prøvd å stanse slåssingen. I stedet skal han ha gått rundt guttene og uttalt «Sieg Heil» en eller flere ganger, i tillegg til at han skal ha gjort nazihilsen.

Etter dette la 55-åringen ut bilde på Facebook av verdensmesteren der han skrev «hevnen er søt», «vi treffes en annen gang din store taper» og «den stokkmauren skal vi gasse».

NRK har vært i kontakt med Paulsbyen som sier han ikke anmeldte forholdet. Det var politiet som tok tak i saken i fjor sommer. Han skal vitne i rettssaken.

Vil bli ferdig med saken

Advokat Jostein Løken forsvarer den 55 år gamle faren.

– Han mener han ikke har gjort noe galt, sier Løken.

Han sier saken har vært en verkebyll for familien en stund og at han er glad saken nå blir ferdig behandlet i retten.

Jostein Løken

ULIKE SIDER: Advokat Jostein Løken forsvarer faren som er tiltalt for vold og trakassering av familien.

Foto: Mette Finborud Børresen

– Det er ulike sider av denne saken, sier Løken.

Etter hendelsen i fjor sommer fikk byen ved Glomma et rasismestempel. Mange engasjerte seg mot rasisme fordi de ikke ville bli identifisert med slike holdninger.

Nå skal retten ta stilling til uttalelsene som både familien Bulhan og andre av utenlandsk opprinnelse i Elverum har blitt utsatt for.

Flere saker fra Innlandet