Hopp til innhold

Ralph Johannessen vant Femundløpet

Ralph Johannessen tok revansje fra i fjor og vant årets Femundløp. Arnt Ola Skjerve ble nummer to.

Ralph Johannessen

Ralph Johannessen rett etter målgang.

Foto: Helle Therese Kongsrud

Like etter klokka 12 kjørte vinneren og hundene hans over målstreken på Røros etter 600 kilometer ute i vinterløypene. Ralph Johannessen tok revansje fra i fjor og vant.

Ralph Johannessen rett etter målgang

Ralph Johannessen rett etter målgang.

Foto: Helle Therese Kongsrud

– Det var på tide. Og jeg hadde et forbanna godt hundespann, sa Johannessen like etter målpassering.

Skjerve i tet fra start

Det er en liten gruppe kjørere det har handlet om hele vegen. Ralph Johannessen, Arnt Ola Skjerve, Sigrid Ekran, Thomas Wærner og en stund Robert Sørlie.

Arnt Ola Skjerve var før løpet sett på som en outsider til å prege løpet, men allerede fra start tok han ledelsen. Han tok son første obligatoriske hvilepause på Drevsjø, mens de andre dro helt til Søvollen før de hvilte i åtte timer.

Da benyttet Skjerve muligheten. Han kjørte raskere enn noen andre til Søvollen og fortsatte til Tynset uten stans. Der tok han imidlertid en stopp, men da forfølgerne var ventet inn mot sjekkpunkt satte han spannet for sleden og var den første til å forlate Tynset.

Fire i tet fra Folldal

Det var Ralph Johannessen som dro først ut på Folldalsrunden, men rett bak fulgte Skjerve, Ekran, Sørlie og Wærner. På grunn av dårlig is på Folla måtte traseen legges om, noe ikke alle var like fornøyd med.

– Det blir for mye opp og ned for en gammel mann som meg. Jeg er veldig sliten nå, sa Robert Sørlie da han kom inn som nummer fem etter runden i Folldal.

De fire andre hadde da allerede forlatt Grimsbu på veg mot Tynset.

– Vegen videre er lang og det er så tatt at jeg ikke tror noe om hvem som vinner dette før målstreken er passert, sa Ralph Johannessen før han dro, som førstemann, tilbake mot sjekkpunktet på Tynset.

Etter forlot Grimsbu var det aldri mer enn en drøy halvtime som skilte Johannessen i tet og Ekran på fjerdeplass. Hun ble liggende sist i teten etter at Thomas Wærner kjørte forbi henne i løypa.

Kampen om pallen er tapt, så nå kan det være det samme. Bare jeg ikke blir slått av Lars Monsen...

Robert Sørlie

Dramatikk i F400

F600 var i år godkjent som NM i langdistanse hundekjøring, men i de andre klassene var det også stor spenning. I F400 handlet det lenge om Ole Wingren og Elisabeth Edland. Det gjorde det også da de to nærmet seg Røros, men så kjørte Wingren, som lå først av de to, feil og Edland gikk først over målstreken.

I juniorklassen var det Amund Rognes Kokkvoll som kjørte best av de 16 startende. Dette var 17-åringens andre start i Femundløpet og han hadde dette å si til NRK etter målgang:

– Det har vært et tungt, artig og lærerrikt løp. Løypene var helt greie og ikke spesielt tøffe, jeg trodde de skulle være verre.

En annen som stilte i junirklassen av Kristian Sæther fra Hamar. Vi festet et kamera på sleden hans på veg ut fra Røros, så hvis du vil føle litt på hvordan det er å stille til start i Femundløpet, kan du se filmen under.

Vi festa et kamera på Kristian Sæther da han starta i Femundløpet junior og har laget en timpelapse. Omtrent slik er det å legge ut på den sførste etappen.

Timelapse fra Femundløpet

Flere saker fra Innlandet