Hopp til innhold

Rådmann: – Vi må lære av denne tragiske saken

Barnevernet ga ikke 13-åringen som døde på ei hytte i Valdres nyttårsaften god nok hjelp, ifølge en rapport fra Fylkesmannen.

13-åring funnet død på denne hytta i Valdres

FUNNET DØD: Det var på denne hytta på Beitostølen i Valdres at den 13 år gamle jenta ble funnet død nyttårsaften. Hun døde trolig av avmagring.

Foto: Geir Randby / NRK

– Vi fikk rapporten i dag, og har ikke fått sett grundig på den enda, sier rådmann i Nord-Aurdal kommune, Omar Dajani.

Barnevernet i Valdres, som han har ansvar for, fikk i dag kritikk for manglende etterrettelighet i arbeidet. Fylkesmannen skriver i rapporten at de mener 13-åringen som døde på en hytte på Beitostølen nyttårsaften ikke fikk forsvarlig hjelp.

Dajani sier at de må lære det de kan for å lære mest mulig av den tragiske saken.

– Hele linja må sette seg grundig inn i rapporten og det som er grunnlaget der, og må lære av dette. Vi må finne ut hvordan vi kan unngå avvik fra loven i framtida, sier han.

Reagerte ikke på bekymringsmeldinger

​Fylkesmannen i Oppland iverksatte tilsyn med barnevernet i Valdres fordi de ikke reagerte på bekymringsmeldinger om 13-åringen og hennes mor før etter et tredje varsel. Barnevernet begrunnet det med at de ikke mente saken hastet.

Det interkommunale barnevernet i Valdres fikk flere bekymringsmeldinger om 13-åringen og moren etter at de flyttet til Valdres.

Fylkesmannen i Oppland mener barnevernet har brutt loven på to områder.

– De har ikke fulgt loven i det at de ikke har vurdert bekymringsmeldingene de hadde fått så raskt som de burde, sier Jorun Ødegårdstuen, seniorrådgiver og teamkoordinator for barnevern hos Fylkesmannen i Oppland.

Fristen for å avklare en bekymringsmelding er snarest eller innen en uke.

Ødegårdstuen mener at barnevernet i Valdres heller ikke kan dokumentere at de har besluttet å undersøke bekymringen.

– De har videre ikke sikret å videresende bekymringsmeldingen til det de hadde fått oppgitt som mor og barns nye oppholdskommune, opplyser Ødegårdstuen.

Også barnevernet i Bærum får kritikk for ikke å ha gitt jenta forsvarlig hjelp, men Ødegårdstuen presiserer at hun uttaler seg for barnevernet i Valdres.

Bodde i Bærum - flyttet til Valdres

Den 13 år gamle jenta og moren bodde i Bærum frem til moren meldte flytting til Øystre Slidre kommune i Valdres i november 2015. Samme høst søkte moren om hjemmeundervisning for datteren i Valdres.

Både barneverntjenesten i Bærum og den interkommunale barneverntjenesten i Valdres ble gjort kjent med bekymring for jentas omsorgssituasjon.

Jenta hadde slitt med mobbing og spiseforstyrrelser i lengre tid.

Hun døde trolig av avmagring på hytta i Valdres på nyttårsaften.

Fylkesmannen i Oppland og Fylkesmannen i Oslo og Akershus har samarbeidet om saken og utarbeidet en felles rapport.

Les alt om saken her: Valdres-saken