Pål Grev, leder i Vågå Tamrein AS
Foto: Privat– Dette er en katastrofe for tamreinlaget, sier leder Pål Grev.
Ca. 80 prosent av 1000-1200 tamrein har så høy radioaktivitet at de må slippes ut igjen på beite for å få ned verdiene.
Rent underskudd
– Vi håper at denne nedfóringen gir resultater, og gjør et nytt forsøk i desember, sier Grev.
– Disse to dagene blir et rent underskuddsprosjekt for oss. Vi har ca. 35 personer som er kommet hit for å slakte i dag og i morgen. Disse skal ha lønn uansett hvor få reinsdyr vi slakter.
Slitasje på beiteområder
Det er blitt målt opptil 8000 bequerel på noen av kalvene, men mesteparten ligger på ca. 6000. Tiltaksgrensen er 3000 bequerel.
– Dette fører også til mer slitasje på beiteområdene, og at vi må opprettholde et større driftsapparat utover høsten.
Reinsdyr spiser sopp
Årsaken til de høye verdiene er at reinsdyrene har spist radioaktiv sopp. Dette er ettervirkninger av utslippet fra atomkraftverket i Tsjernobyl i 1986.
Grev forteller at Statens Strålevern har scannet beiteområdene med helikopter slik at de fikk oversikt over hvor det er høyest verdier.
– Svært overraskende
– For halvannen uke siden skjøt vi fem dyr fra området med mest radioaktivitet. Målingene fra alle disse fem dyrene viste under 3000 bequerel. Derfor var det svært overraskende at vi fikk så høye verdier i dag, sier Grev.
Bedre når frosten kommer
Hans Petter Schwencke, tilsynsveterinær i Mattilsynet
Foto: Privat– Jo mildere høst, jo mer radioaktivitet blir det for reinen, sier tilsynsveterinær Hans Petter Schwencke i kjøttkontrollen på Otta.
Han forteller at idet frosten kommer slutter reinsdyr å spise sopp, og går over til vekster uten radioaktivitet.
Uheldig kombinasjon i år
– I år har det vært en svært uheldig kombinasjon. Det kom mye sopp tidlig, i midten av juli. Det har heller ikke vært nattefrost, som ellers hadde tatt knekken på fruktlegemet til soppen, som disse dyra elsker å beite på.
– Og det er en halveringstiden på 30 år etter Tsjernobyl-ulykken?
– Jeg vil kalle dette en laboratorie-halveringstid. Den biologiske halveringstiden ser dessverre ut til å være mye lengre.
– Verdier i rimsopp fra disse områdene ser ut til å holde seg konstant, og årsaken til dette er det ingen som vet.