Hopp til innhold

Radarvarsling kan koste deg dyrt

Har du kjøpt deg radar eller laservarsling kan du få inntil 10.000 kroner i bot.

Fartsmåling
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Laserkontroll
Foto: NRK

Noen bilister skaffer seg radar- eller laservarsling for å unngå fartsbøter. Men det kan bli billigere å akseptere ei fartsbot enn å risikere å bli stoppet i politikontroll med varslingsutstyr i bilen. 

- Bota for å bli tatt med slikt utstyr er på inntil 10.000 kroner. Dessuten beslaglegger vi varslingsutstyret, sier politiinspektør Roar Skjelbred Larsen i Utrykningspolitiet.

 

Mest brukt av menn

Ifølge Vegtrafikkloven er det ulovlig å bruke radar- eller laservarsling. Derimot finnes det ikke noe forbud mot å selge slikt utstyr. For vel en tusenlapp kan kjøpe slik varsling, og det er for det meste menn som kjøper, forteller importør Stefan Jacobsen, som solgte 2000 stk. varslingsutstyr i fjor.  

-  Kjøperne er for det meste menn over 30 år. Dessuten har vi en del firmakunder, som selgere og andre, som kjører mye i yrket sitt, sier Jacobsen.

Ingen garanti

Å ha radarvarsling eller laservarsling i bilen er ingen garanti for å unngå fartsbøter.

- Vi kaller det et hjelpemiddel, men noen 100% garanti mot bøter er det ikke, sier Jacobsen.

Roar Skjelbred forteller at politiet fra tid til annen tar beslag i varslingsutstyr, men veldig vanlig er det ikke. Og siden stadig flere blir tatt i fartskontroller, tror ikke UP at så veldig mange bruker utstyret.

Flere saker fra Innlandet