Hopp til innhold

Nå blusser diskusjonen om tredelt foreldrepermisjon opp igjen

Regjeringen skal ta en ny gjennomgang av den tredelte ordningen. Kamilla (27) håper den skrotes.

Kamilla (27) vil skrote foreldrepermisjonsordningen.

ØNSKER MER FRIHET TIL Å BESTEMME SELV: Kamilla Løvold begynte tidlig å bekymre seg for at hun skulle tilbake på jobb etter syv måneder i permisjon. For å være lengre med barnet sitt tok hun ut ulønnet permisjon. Det er hun ikke alene om.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

27 år gamle Kamilla Løvold har hatt sin siste dag i foreldrepermisjon. Å bli mor for første gang har vært en fin, men tøff opplevelse.

Sammen med samboeren har hun fått sitt første barn. Løvold jobber turnus i helsevesenet, og dagens permisjonsordning har ikke vært ideelt for familien.

Persmisjonsreglene som ble innført i 2018 innebærer at permisjonsukene blir delt i tre «potter». Far/medmor kan ta ut 15 uker permisjon. Mor får også 15 uker, og 16 uker er til fri fordeling mellom dem.

– Barnet var avhengig av meg, og jeg synes det var for tidlig å skulle dra tilbake på jobb etter kun syv måneder. Det er heller ikke alle yrker denne ordningen passer for.

Løsningen ble at Løvold tok ulønnet permisjon i litt over tre måneder. Familien har lyst på flere barn i fremtiden, og håper ordningen om tredelt foreldrepermisjon skrotes før den tid.

– Vi trenger en ordning som gir trygghet og penger, ikke en som gir stress, dårlig økonomi og tap av pensjon. Hvorfor skal ikke vi ha friheten til å bestemme selv hvordan vi vil disponere permisjonen?

Les også Til tross for at Oda er født én dag etter Hedda, får hun en litt annen start på livet.

Permisjonsregler

– Ikke faglig grunnlag for å støtte en tredeling

Nylig ble det kjent at Psykologforeningen trekker tilbake høringssvaret fra 2018 om tredelt foreldrepermisjon.

Noe av grunnen til at ordninga ble til i utgangspunktet var at det skulle være bra for likestillingen, slik at fedre/medmødre er lengre med barnet og at mor kommer raskere ut i jobb.

Sentralstyret har konkludert med at de ikke har faglig nok grunnlag for å støtte den tredelte ordningen, slik de gjorde før.

Dét etter at en gruppe på 27 psykologer, samt seksjon for sped- og småbarns psykiske helse (RBUP sør og øst), sendte inn en klage på høringssvaret.

– Det var nyttig å ta en ny gjennomgang, sier Håkon Skard, Psykologforeningens president.

Håkon Skard

TRENGER BEGGES DELTAKELSE: Skard forteller at foreningen fortsatt mener at begge foreldres deltakelse i barns første leveår har betydning for at barn skal utvikle seg best mulig, og at det bidrar til å fremme barn og unges psykiske helse.

Foto: Fartein Rudjord

Han forteller at de har gjennomgått forskningslitteratur, og at de ikke finner noe entydig funn som peker i retning av at en tredeling hverken er bra eller dårlig.

– Det er vesentlig at vi har faglig grunnlag for de uttalelsene vi kommer med. Tredeling av foreldrepermisjonen finner vi ikke faglig grunnlag for å støtte. Da er det viktig at vi er ærlige og etterrettelig på det, sier han.

Vil skrote ordningen

Andelen foreldre som tar ulønnet permisjon i etterkant av foreldrepengeperioden, har økt kraftig. Økningen er størst etter at perioden ble delt i tre like deler i 2018. Det viser foreldrepengeundersøkelsen NAV gjennomførte i fjor.

48 prosent av mødrene tok ulønnet permisjon i 2018. Det er over 50 prosent flere enn i 2017, da andelen som tok ut ulønnet permisjon var 30 prosent, viser undersøkelsen.

Hva synes du om dagens permisjonsordning?

Julia Jin Nordeide er én av psykologene som sendte inn klagen til Psykologforeningen. Hun sier de ble bekymret da ordningen om tredelt foreldrepermisjon kom i 2018.

– Vi så at ordningen kom til å ramme veldig mange familier på en uheldig måte. Vi var bekymret fordi vi så at helt essensiell psykologfaglig kunnskap ikke var tatt med, som kunnskap om barnets utvikling, psykisk helse hos mor og barn og stress, for å nevne noe.

Nå håper Nordeide og resten av gruppa at regjeringen går tilbake fra den tredelte ordningen.

Psykolog, Julia Jin Nordeide.

GIR SEG IKKE: – Familier har ulike behov, og psykisk helse må tas hensyn til. Dagens ordning faller gjennom på begge disse punktene. Vi psykologer kommer til å gjøre det vi kan for å legge press på en reversering nå, sier hun.

Foto: Privat

Skal ta en ny gjennomgang

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) sier Regjeringen er tydelig på at de vil videreføre tredelt permisjon og dagens fedrekvote.

Likevel skal de nå ta en ny gjennomgang av ordningen. Toppe forteller at hun jobber med å utgreie mulige forbedringer ut ifra punktene i Hurdalsplattformen.

– Vi skal se på hvordan ordningen bedre kan tilrettelegge for at kvinner kan amme i tråd med helsefaglige råd. Vi vil også vurdere ordningen med hensyn til at kvinner som føder før termin, mister permisjonstid, sier Toppe.

Kjersti Toppe

SKAL SE PÅ SAKEN PÅ NYTT: – Grunnen til at kvinnene tar ut ulønna permisjon, ifølge rapporten, er jo at de ønsker å være lenger hjemme sammen med barnet, og at de skal kunne amme. Særlig det siste finner jeg interessant, sa Toppe, som mener utfordringene er reelle for mange. Hun skal snart ha et møte med Enhet for amming ved Folkehelseinstituttet, som kan gi råd når Regjeringen skal vurdere hvordan de skal følge opp punktet fra Hurdalsplattformen.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Fredag gjestet Toppe Politisk Kvarter. Der omtalte hun NAV-rapporten som «interessant og viktig». Hun sa at hun var urolig for utviklingen, og at intensjonen med en tredeling var likestilling.

Den store andelen som tar ulønna permisjon drar dette i motsatt retning, ifølge Toppe.

– Tallene viser jo at fedrene tar ut mer permisjon. Men det er jo dette med den store økningen i ulønna permisjon fra kvinner som er oppsiktsvekkende, sa hun.

Les også Siri skulle tilbake på jobb da babyen var sju måneder. Det var bare ett problem

Siri Ødegård Fossum med sønnen.

Politikere ut mot ordningen

Diskusjonen om tredelt foreldrepermisjon har også blusset opp fra Frp. De har nok en gang tatt til orde for å fjerne ordningen.

De ber nå regjeringen fremme forslag om endring av lover og regelverk slik at det blir opp til det enkelte foreldrepar hvordan de vil fordele foreldrepermisjonen mellom seg.

«Stortinget ber regjeringen snarest foreta en evaluering av foreldrepermisjonsordningen som trådte i kraft 1. juli 2018», skriver de.

Denne uken tok også KrFs Olaug Bollestad til orde for å skrote den nåværende ordningen.

– Familiene vet selv best hva som passer for dem, og kvinner kjenner best selv hvor lang tid det tar å komme seg etter et svangerskap, sa hun fra Stortingets talerstol.

Det er 27 år gamle Løvold enig i.

– Jeg synes jo at fedrene skal ha kvote, men når de får den kvoten bør jo være opp til oss som familie, sier hun.

Kamilla vil at den tredelte ordningen skrotes.

VIL BESTEMME SELV: – Jeg synes man skal bestemme selv, at det er fritt valg hvordan man fordeler ukene.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK