Hopp til innhold

Prøysen skal fornyes til jubileet

Korarrangører fra hele Norden inviteres nå til å lage korverk av Prøysen-viser til 100-årsjubileet i 2014. 1.000 sangere skal framføre vinnerverket ved Prøysenhuset i Ringsaker om to år.

Alf Prøysen

Alf Prøysens viser skal fornyes til 100-årsjubileet i 2014.

Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

– For få av Alf Prøysens viser er arrangert for kor, sier dirigenten for Solheimkoret, Inger Pernille Stramrud.

Inviterer til fornyelse

Nå inviteres musikere, arrangører og komponister fra hele landet og resten av Norden til å lage korverk basert på Alf Prøysens viser. Prosjektet koster 450 000 kroner.


– Alf Prøysen skrev mange av tekstene sine på 50- og 60-tallet, og korkonkurransen skal bidra til å aktualisere dem for nye generasjoner, håper Stramrud.

Alf Prøysen

Alf Prøysens viser skal fornyes til 100-årsjubileet i 2014.

Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

Jubileumskomiteen for Prøysen 2014 håper å få opptil 200 arrangementer til konkurransen. En jury fra Norges korforbund skal kåre de 15-20 beste, som alle er sikret pengepremie. Vinneren får 30 000 kroner.

Plateutgivelse

Konkurransen skal munne ut i plateutgivelser, konsert neste høst og ende opp i en stor kormønstring ved Prøysenhuset på Rudshøgda under Prøysen-jubileet i 2014. Der skal 1.000 korsangere fra hele landet synge det nye vinner-korverket.

Prøysenhuset på Rudshøgda

1.000 korsangere skal framføre vinnerverket utenfor Prøysenhuset på Rudshøgda.

Foto: Erlend Moe / NRK

– Vi har allerede fått positiv respons fra korarrangører, sier kultursjef i Ringsaker, Asle Berteig, som også er medlem av jubileumskomiteen.

Nasjonalbiblioteket har ansvaret for det nasjonale Prøysen-jubileet, men foreløpig er det ikke kommet noen andre signaler om hva jubileet skal innebære.