Hopp til innhold

Nå kommer Prøysen i kordrakt

Prøysen-viser arrangert for kor har vært et savn, men snart kan korsangere synge Prøysen for full hals. Det har Solheimkoret i Ringsaker sørget for.

Alf Prøysen

Av de innsendte bidragene er det fra kjente Prøysen-sanger som «Husmannspolka», «Slipsteinsvæilsen», «Trassvisa hennes Tora» og «Lomnæsvisa», til mer ukjente Prøysen-tekster som «To vugger» og «Kolera-vise».

Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

Det svinger i nye takter og toner med Alf Prøysens signatur på Solheimkorets øvingskvelder for tida.

For noen måneder siden utlyste de en konkurranse for å lage korversjoner av Prøysen sine viser. Nå har de startet innøving av finalebidragene.

Smakebiter fra Prøysen i kor-versjon får du i videoen lenger nede i saken!

Et stort savn å synge Prøysen i kor

– Motivasjonen for å sette i gang denne konkurransen har vært å få fram nye arrangement, og kle Prøysen i kordrakt, sier initiativtaker og dirigent i Solheimkoret Inger-Pernille Stramrud.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Inger-Pernille Stramrud

Inger-Pernille Stramrud er initiativtaker til konkurransen. Hun gleder seg over at hele 44 bidrag kom inn til konkurransen, hvorav 15 gikk videre til finalen.

Foto: Torunn Myhre / NRK

2. bass i koret, Johan Ivar Lystad, stemmer i og er enig. Han sier mange kor ønsker å synge Prøysen-sanger, og gjerne lage hele forestillinger. Problemet er bare at det ikke finnes mange nok sanger tilrettelagt for kor.

– Det er på høy tid at noen gjør noe med dette, sier han.

Både Stramrud og Lystad får støtte av dirigenten i et av Norges beste showkor, The Real Choir i Oslo. De er kjent for å synge kjente sanger i litt annerledes innpakning.

– Vi har også hatt lyst til å synge Prøysen, gjerne rundt juletider, uten å finne materiale som passer for kor. Så det skal bli spennende å høre hva denne konkurransen bringer med seg, sier dirigent Marius Steensby i The Real Choir.

Vinner kåres under Prøysen-jubileet

Landets korarrangører lot seg lokke da Solheimkoret i samarbeid med Norges Korforbund utlyste konkurransen med å arrangere Prøysen for kor for noen måneder siden.

44 bidrag kom inn, og av disse er 15 sanger med videre i en finalerunde. Det er disse sangene Solheimkoret nå øver på tirsdag etter tirsdag. Sangene skal spilles inn på CD, og etterhvert skal notematerialet ut til alle landets 240.000 korsangere.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Prøysenviser i korversjon har vært mangelvare. 
Men snart kan alle landets korsangere synge Prøysen for full hals. 
Solheimkoret i Ringsaker har arrangert en konkurranse blant korarrangører for å få Prøysen i kordrakt. 
Og nå begynner det å svinge.

Solheimkoret med dirigent Inger-Pernille Stramrud synger Prøysen - for full hals og med eget kor-arrangement.

– Sangene skal ut til det norske folk, slik at vi kan kåre en vinner av hele konkurransen under Prøysen-jubileet neste år, sier Inger-Pernille Stramrud.

30.000 kroner venter den arrangøren som stemmes fram med den beste korversjonen av en Prøysen-sang.

– Dette blir et løft for mange; både for Prøysen, for korsangere og ikke minst for arrangørene. De blir ofte litt bortgjemt, og får bare navnet sitt øverst på et noteark, men nå blir de løftet fram, sier hun.

Noe å sette tennene i

– De nye arrangementene er virkelig noe å sette tennene i for en korsanger. Men det er ikke bare enkelt for oss å synge arrangementene, for det er ingen som har sunget dem før. Derfor har vi ikke noe å lytte til når vi øver inn materialet, forklarer Stramrud.

Hun forklarer at det både kan bli utfordrende og gøy for kor som virkelig holder et høyt nivå å synge Prøysen.

Andrebass Lystad innrømmer at det har vært mange utfordringer å bryne seg på, men han synes først og fremst det er skikkelig stas at Prøysen nå kan tas fram og synges for full hals i kor rundt i Norges land.

Vil du høre hvordan dette låter så har du muligheten 22. og 24. november. Da blir det smakebiter fra de nyarrangerte sangene i en konsert koret har på Tingvang.

Der får de også gjestebesøk av den kjente Prøysentolkeren fra Toten, Knut Anders Sørum.

Flere saker fra Innlandet