Prinsessen er klar for å tenne OL-ilden

LILLEHAMMER (NRK): Prinsesse Ingrid Alexandra gleder seg til å gå i farens fotspor. Opp ei bratt trapp for å tenne OL-fakkelen som skal lyse av ild i 10 dager.

Prinsesse Ingrid Alexandra skal tenne OL-ilden. Torsdag øvde hun sammen med far Kronprins Haakon, som tente ilden i 1994. Kronprinsen er trygg på at datteren får en god opplæring før den høytidelige oppgaven.

Prinsessen (født nesten 10 år etter at pappa tente ilden) røpet at hun ikke var så veldig nervøs da hun i dag inntok scenen for fredagens åpningsseremoni. Hun ble brifet i detaljene som skal på plass for at deltagerne i Ungdoms-OL og publikum skal få gåsehud.

Historien om en ganske vanlig gutt

Prinsesse Ingrid Alexandra

GODT TAK PÅ FAKKELEN. Prinsesse Ingrid Alexandra har en god følelse for OL-tenningen dagen før åpningsseremonien.

Foto: Dag Kessel

Hun fikk vite at seremonien vil fortelle historien om ganske vanlig gutt, spilt av
Eilif Hellum Noraker (15 år) fra Valdres. Han er skikkelig god til å gå på ski, men når han kommer litt opp i ungdomsåra blir han lei og gidder ikke noe.

Redningen er Marit Bjørgen. Hun kommer med en fakkel som det lyser av. Eilif kjenner at han blir inspirert. Og da prinsessen kommer ut av et lite rødt telt blir han enda mer målløs. Men han samler seg, snur seg mot Marit, får fakkelen og så gir han den til prinsessen som tar Eilif i hånda. Sammen går de inn i framtida.

Kongelige bevegelser opp en trapp

Kronprins og prinsesse hilser på hovedpersonen i åpningssermonien

KONGELIG HILSEN. Kronprins og prinsesse hilser på hovedpersonen i åpningsseremonien, Eilif Hellum Noraker.

Foto: Dag Kessel

Om Eilif blir med opp trappa til fakkelen for å tenne ilden, se, det røper vi ikke. Men vi kan gi deg et hint; den kongelige begivenheten vil ligne en del på det som skjedde da faren hennes, kronprins Haakon, utførte den samme, ærefulle handlingen for nøyaktig 22 år siden, 12. februar 1994.

Kronprinsen har muligens gitt datteren noen tips om hvilken verdighet hun skal fylle rollen med, men han er ellers trygg på at hun blir drillet nødvendig om bevegelser og dramaturgi.

– Det kommer til å gå fint, tror kronprinsen

– Jeg tror opplæringen blir tatt godt vare på nå, ler han.

Kronprins Haakon tror datteren prinsesse Ingrid Alexandra får god opplæring og vil klare seg bra når hun skal tenne OL-ilden på Lillehammer.

Prinsessen drar også nytte av at kronprinsen kjenner seg godt igjen i Lysgårdsbakken.

– Det vekker fine minner å være her igjen, sier han.

– Vi hadde jo en fantastisk åpning i 1994. Og det får vi sikkert også nå.

Kanskje blir alle stolte

Kanskje blir det fyrverkeri. Og kanskje vil Ingrid Alexandra stå ved ilden og vinke blidt – og kanskje litt stolt – til alle 700 store og små som har en rolle i åpningsseremonien og 13000 publikummere som sikkert vil juble, kanskje vel så stolte.

Ps: Følg begivenheten direkte på NRK3 kl. 1900 fredag 12. februar!