Hopp til innhold

Prestene skal få bo hvor de vil

Regjeringen vil oppheve boplikten for prester. Det betyr at en rekke prestegårder blir stående tomme eller må selges.

Prest
Foto: Colourbox.com

– Jeg er enig i at ordningen må moderniseres, men jeg synes ikke boplikten bør oppheves helt, sier Trond Glimsdal, som er personalsjef i Hamar bispedømme.

Han er bekymret for hva som vil skje med de gamle og ærverdige prestegårdene. Og han tror de må ha en prestebolig å lokke med i noen områder.

– Jeg syns vi bør beholde boplikten der vi har de kulturhistorisk viktige prestegårdene, sier Glimsdal. Og dem er det flere av i Hedmark og Oppland.

Departementet holder på sitt

Men regjeringen og departementet ser ut til å mene at en mellomting er en dårlig løsning.

Brev fra kulturdepartementet

Her er brevet som forteller at departementet vil gå videre med planene om å avvikle boplikten for prester.

Foto: NRK

Etter en høringsrunde hvor de fleste høringsinstansene ønsker nettopp en mellomting, konkluderer departementet med at de fortsatt vil avvikle boplikten helt.

«Med bakgrunn i høringen og den politiske plattformen, vil departementet nå utforme et konkret opplegg for å avvikle boplikten for prestene....» står det i det siste brevet Hamar bispedømme fikk fra departementet.

– Det kan se ut som om det har blitt fortgang i dette etter regjeringsskiftet, sier Glimsdal i Hamar bispedømme.

Men uansett hvordan det blir, understreker Trond Glimsdal i Hamar bispedømme, at ingen av de som bor i presteboliger i dag må flytte ut før de ønsker det selv.

Gamle og umoderne

Fram til nå har det altså vært slik at prester som tar seg jobb i en menighet, er forpliktet til å bo i presteboligen, eller prestegården, på stedet.

Det har både vært et gode og en ulempe. For eksempel er mange av presteboligene gamle og umoderne, og passer kanskje dårlig for en familie.

– Jeg er tilhenger av å modernisere reglene, slik at de prestene som ønsker å investere i egen bolig, får mulighet til det, sier Trond Glimsdal.

Men i tillegg til å ta vare på de gamle og ærverdige presteboligene, mener han også at de trenger å beholde noen i grisgrendte strøk.

– Noen steder er det behov for å ha tilbud om prestebolig for å få prester til å søke stilling, sier han.

Mange prestegårder å selge

Det er Opplysningsvesenets fond som eier alle presteboligene.

Hvis det blir vedtatt å avvikle boplikten for prestene, slik det nå ser ut til, så er det de som må avgjøre hva som skal skje med presteboligene og hvilke av dem som skal selges, og hvilke som eventuelt skal beholdes.


Flere saker fra Innlandet