Valget hans får konsekvenser for 2500 andre- kjenner på presset

Butikksjef Martin Lillemæhlum føler et større press når han skal finne riktige sko enn når han anbefaler vin til kundene.

Martin Lillemæhlum foran vinhyller med flere par sko i hånda.

PRESSET: Polsjef Martin Lillemæhlum innrømmer at han kjenner på presset når han skal finne de beste skoene til alle polansatte.

Foto: Frode Meskau / NRK

Han trasker og går mellom hyllene med vin, øl og sprit. Rundt i butikken, inn på lageret og ut igjen. De ansatte på polet går tusenvis av skritt hver dag og da er skotøyet viktig.

Polsjef, Martin Lillemæhlum, hos Vinmonopolet i Hamar, forteller at de hadde en massiv økning i salget forrige uke.
Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

– På mandag havnet jeg på 24.440 skritt, sier butikksjefen i Hamar, Martin Lillemæhlum.

Da sier det seg selv at det ikke bare er utseendet på skoene som er viktig.

Tester for 2500 kollegaer

I løpet av april skal alle ansatte i Vinmonopolet over hele landet få nytt arbeidsantrekk og det inkluderer også en ny skokolleksjon.

Så nå ser kontoret til butikksjefen i Hamar mer ut som en skobutikk enn et kontor. Han har fått ansvaret for å plukke ut riktige sko.

Skjema med håndskrift "Knallbra sko".

FYLLE UT: Hvert skopar skal vurderes på et skjema.

Foto: NRK

– Vi har de tradisjonelle penskoene, men også fritidssko og sandaler, sier Martin Lillemæhlum.

Han og nestleder Beate Strande prøver nå sko for nærmere 2500 ansatte fordelt på 337 butikker over hele landet.

Etter å ha gått med et par sko en stund, krysser de av for sju kriterier, alt fra design til komfort. ButikMartin Lillemæhlum har nå gitt karakterer på alle de 30 parene med herresko.

– Det er jo kjempeflott at butikkansatte som faktisk skal bruke produktene, får være med og teste dem, sier han.

Demping betyr alt

Etter å ha trasket rundt med et nytt par sko hver dag i en god stund nå, er Lillemæhlum helt sikker på hva som er det aller viktigste.

Skoene til butikkansatt på vinmonopolet.

– Jeg har sett etter om det er god demping i skoen, og om den føles behagelig. Det viktigste er at skoen passer og at den sitter godt. Men dempingen er avgjørende, sier han.

Han er opptatt av å velge riktig. Til daglig anbefaler butikksjefen viner til kundene sine. Han synes presset er større når han skal anbefale sko til over 2000 kollegaer.

– Vi ønsker jo at våre kollegaer skal ha det bra. Så ja, vi kjenner litt på det, sier han.

Går mange kilometer

Butikken i Hamar er en av fire som tester de nye skoene.

– Vi var ute etter å teste skoene også i en av våre største butikker. Hamargjengen er kjent for kvalitet i alle ledd, og det passer bra når ting skal testes, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Vinmonopolet, Hege-Lill Hagen Asp.

Skritteller på mobiltelefon.

MANGE: Det blir mange skritt på Lillemæhlum.

Foto: NRK

Hun forteller at de går så nøye til verks fordi de vil ta best mulig vare på sine ansatte.

– Våre medarbeidere går mange kilometer i løpet av en arbeidsdag, og vi vet at kvaliteten på skotøyet er en av de viktigste tingene vi som arbeidsgiver kan bidra med for å forebygge for eksempel ryggplager.

Gedigent innkjøp

Skokolleksjonen er lagt ut på anbud etter at avtalen med dagens leverandør går ut. Det er snakk om en stor ordre og en stor investering for Vinmonopolet.

– Ja, det er et gedigent innkjøp. Alle de ansatte skal ha noen par hver seg. Det vurderes veldig seriøst så det blir de beste produktene som kommer ut til brukeren, sier Martin Lillemæhlum.