Hopp til innhold

Politimann kjempet for livet - ble angrepet med saks på jobb

– Jeg tenkte at nå er det alvor, nå er du i ferd med å bli drept, sa den erfarne politimannen i retten. Mannen som står tiltalt for drapsforsøk ville hevne seg på politiet.

Politibil i gågata i Hamar.

Politipatruljen ble angrepet i gågata i Hamar 3. juledag i 2018.

Politioverbetjenten forteller om en dramatisk kamp, der han fryktet for livet sitt.

Han og kollegaen kjørte rolig gjennom gågata i Hamar, da de ble oppmerksomme på mannen som kom mot bilen. De kjente ham ikke fra før, men kollegaen sa: «Han der ser ikke god ut».

– Jeg rullet vinduet halvveis ned. Mannen kom opp til vinduet uten å si noe. Så sa det svosj, armen kom inn gjennom ruta, forteller politimannen.

Han klarte å holde fast armen til tiltalte en stund, men glapp taket. Da kom det neste angrepet og saksa gikk gjennom hånda hans da han forsøkte å beskytte hodet og halsen. Deretter ble han også stukket i beinet, før kollegaen fikk stoppet tiltalte ved å spraye ham med pepperspray.

Politioverbetjenten har jobbet i politiet i 27 år, blant annet i beredskapstroppen, men sier dette er det mest ekstreme han har blitt utsatt for.

Ville hevne seg på politiet

– Tiltalte erkjenner at han ønsket å skade politiet, men ikke at han prøvde å drepe, sier mannens forsvarer, advokat Trygve Staff.

Trygve Staff i rettssal i Hedmarken tingrett.

Mannens forsvarer, advokat Trygve Staff, sier mannen ville skade, men drepe.

Foto: Mette Finborud Børresen

Mannen forklarer selv at han mener politiet hadde forfulgt ham og plaget ham i over et år og at han ville hevne seg. Han ville skade en politimann, sa han i retten i dag. Han forklarte også at han prøvde å stikke politimannen i halsen.

Det var tilfeldig at det var nettopp denne politipatruljen han gikk løs på. De var der og da ble det dem, sa han i retten.

De sakkyndige mener at mannen var psykotisk og påtalemyndigheten vil dømme ham til tvungent psykisk helsevern.

– Han mener selv at han ikke er psykotisk og vil ta straffen på ordinær måte, sier forsvarer Trygve Staff.

I håndjern i retten

Da rettssaken mot mannen startet i Hedmarken tingrett onsdag, ble han ført inn i rettssalen med håndjern på. Politiet mener han fortsatt er så farlig, at han må sitte med håndjern under rettssaken.

Det er uvanlig og mannens forsvarer, advokat Trygve Staff, reagerte kraftig.

Etter flere runder på bakrommet valgte Hedmarken tingrett å be om at håndjernene ble tatt av, og at det i stedet ble satt inn flere politivakter i rettssalen.

Angrep medfange

Mannen er også tiltalt for å ha angrepet en medfange i Ullersmo fengsel med en smørekniv to måneder senere. Medfangen spilte bordtennis med en annen da tiltalte plutselig gikk løs på ham.

Videoen fra denne hendelsen viser at han også løp etter to andre innsatte før han ble stoppet av fengselsbetjentene.

Tiltalte sier han hadde «et problem» med medfangen og en kamerat av ham, mens medfangen sier han ikke kjente tiltalte fra før.

Odd Henning Svalheim og Magnus Schartum-Hansen

Odd Henning Svalheim er bistandsadvokat for politimannen som ble angrepet. Magnus Schartum-Hansen er aktor.

Foto: Mette Finborud Børresen

Hadde elektrosjokkvåpen

Mannen er også tiltalt for å ha truet fire politibetjenter med kniv da de skulle bistå namsmannen i mannens leilighet i Stange i oktober 2018.

I tillegg er han tiltalt for å ha vært i besittelse av et elektrosjokkvåpen.

Det retten må ta stilling til er om mannen forsøkte å drepe politimannen, eller bare skade ham. Og om han var psykotisk eller ikke da det skjedde.

Flere saker fra Innlandet