Sparket politimann får jobben tilbake

Politimannen i Hedmark som fikk sparken etter å ha kalt Jens Stoltenberg et "krapyl" på Facebook, får likevel fortsette i jobben. Han har fått endelig medhold i det sentrale tilsettingsrådet i politiet.

Stein-Robin Kleven Bergh

Politimannen Stein-Robin Kleven Bergh fikk sparken på grunn av flere innvandrerfiendtlige innlegg på Facebook. Nå får han likevel fortsette som politimann.

Foto: Montasje: HelleTherese Kongsrud

Politimannen Stein-Robin Kleven Bergh ved Eidskog lensmannskontor fikk sparken i august i fjor fordi han hadde hatt flere innlegg på sin Facebook-profil som ble oppfattet som innvandringsfiendtlige. Han kalte også daværende statsminister Jens Stoltenberg for et «krapyl».

Hedmark politidistrikt anså dette som over streken for hva en polititjenestemann kunne ytre offentlig.

– Det er en lettelse

Etter åtte måneder i uvisse, og etter flere klagerunder, fikk han i dag han beskjed om at det sentrale tilsettingsrådet i politiet tar klagen til følge. Dette er den endelige avgjørelsen etter en lang prosess.

– Det er selvsagt en stor lettelse, sier Bergh til NRK.

Han fikk vite om avgjørelsen da han ble oppringt av sin advokat.

– Jeg ble helt stum i telefonen, han lurte på hvor jeg ble av, ler Bergh.

Selv om tilsettingsrådet mener det var feil å si opp politimannen, gis han en streng irettesettelse og en advarsel om hva som kan skje hvis han fortsetter slik som han gjorde.

Går på jobb i morgen

Politimannen er klar til å ta fatt på jobben igjen, og kommer til å møte på lensmannskontoret allerede i morgen.

– Nå gjelder ingen suspensjon av meg fra arbeidsplassen lenger, så jeg akter selvfølgelig å ta en tur på arbeidsplassen min i morgen, jeg, sier Bergh.

– Hvordan blir det å skulle jobbe sammen med dem som ville ha deg ut, blant andre politimesteren?

– Han jobber på Hamar som er ganske mange mil unna meg. Jeg jobber sammen med lensmannen og de betjentene som er rundt meg er fine kolleger.

Politimannen har hele tiden hevdet sin rett til å ytre seg offentlig, selv om han er ansatt i politiet.

– Dette er en stor seier for ytringsfriheten, det viser at man ikke kan avskjedige folk for å være litt slengete på Facebook eller andre medier, sier han.

– Hvordan kommer du til å være på Facebook framover?

– Jeg setter meg ikke i en slik situasjon igjen, og tar inn over meg at det ikke faller alle i smak. Men politisk aktiv kommer jeg alltid til å være, ingen får kneble meg, sier Stein-Robin Kleven Bergh.

Politimesteren vil ha møte

Kjell Kristian Ukkelberg

– Vi tar avgjørelsen til etterretning, sier fungerende politimester Kjell Kristian Ukkelberg.

Foto: Halvor Mykleby

Hedmark politidistrikt bekrefter at de har fått melding om at det sentrale tilsettingsrådet for politiet har opphevet avskjedigelsen av politibetjenten i Eidskog.

– Vi tar avgjørelsen til etterretning, og så skal vi sette oss ned sammen med Stein Robin Kleven Bergh, og finne ut hvordan vi skal ordne veien videre, sier fungerende politimester Kjell Kristian Ukkelberg.

Tross at tilsettingsrådet mener Hedmark politidistrikt gjorde en feil da Bergh ble avskjediget, vil Ukkelberg ikke si det var galt å gi ham sparken i første omgang.

– Nei, det kan vi ikke si. Saken er prøvet i det sentrale råd, og de har gitt ham en meget streng advarsel. Det viser at denne saken har vært komplisert og kompleks, og vi tar avgjørelsen til etterretning, sier den fungerende politimesteren i Hedmark.

Flere saker fra Innlandet