– Det er overraskende mange politikere som går i fella

Politikere må bruke hodet. Også i sosiale medier. Men det er det ikke alle som gjør, mener NRKs politiske kommentator.

Sitat

Dette har Frp-politikeren skrevet i Facebook-gruppa «Nei til islamiseringen av Norge»

Foto: Skjermdump Facebook

Lars Nehru Sand

BRA FOR PARTIET: Politisk kommentator Lars Nehru Sand mener utmeldingen er bra for Frp.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– De politikerne som ikke har skjønt at man må tørre å stå til ansvar for det man skriver på Facebook som om man hadde sagt det i andre tradisjonelle medier, har fulgt for dårlig med i mediebildet.

Det sier NRKs politiske kommentator, Lars Nehru Sand, og sikter i dette tilfellet til Frp-politikeren Jan Peistorpet fra Åsnes, som har skrevet en rekke rasistiske uttalelser i gruppa «Nei til islamiseringen av Norge». Blant annet har han uttrykt at han grøsser når han ser muslimer og at han ønsker seg et muslimfritt Hedmark.

Fylkesleder i Hedmark Frp, Johan Aas, uttrykte søndag kveld at dette er holdninger ikke partiet står for i det hele tatt, og mandag formiddag ble det klart at Peistorpet har meldt seg ut av partiet.

– Folk som er partitilknyttet må tenke seg om også på sosiale medier. Rett og slett fordi det er det samme som å rope ut i det offentlige rom eller å skrive i avisen, sier Nehru Sand.

Bra at han melder seg ut

Nehru Sand mener at det er bra for partiet at Peistorpet melder seg ut av partiet.

– Dette er helt klart uttalelser som Frp ikke ønsker skal bli hengende ved partiet. det viser også alle i partiet at dette er noe man ikke lar passere og som fører til utmeldelse, i dette tilfellet i hvert fall.

Nehru Sand legger også vekt på at denne typer saker er ekstra uønskede for Frp nå som de er et regjeringsparti. Peistorpets utspill passer veldig dårlig med slik som partiet ønsker å fremstå nå. Han legger også til at han tror partiet har lært av tidligere, lignende saker.

– Nå ser man at for hvert nye eksempel så tar man raskere og mer drastiske grep, slik at saken ikke får leve. Man har ordnet opp mer eller mindre før lunsj, fordi man har meldt seg ut. At man ordner opp raskt viser at partiet tydelig sier ifra at dette er noe man ikke tolerere.

Tiltrekker seg fremmedfiendtlige

– Jeg vet ikke om han ble presset ut av partiet eller ikke, men han har nok fått høre det i klartekst at dette ikke er akseptabelt. Det sier sosiolog og samfunnsforsker ved Høgskolen i Lillehammer, Jon Helge Lesjø.

Jon Helge Lesjø

Jon Helge Lesjø, samfunnsforsker ved Høgskolen i Lillehammer, mener at Frp tiltrekker seg folk med fremmedfiendtlige holdninger.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Det er ikke første gang at en Frp-politiker kommer med rasistiske kommentarer, og Lesjø tror at dette skjer med partiet på grunn av deres innvandringspolitikk.

– Frp er partiet med den mest restriktive innvandringspolitikken, og derfor tiltrekker det seg også folk som har klart fremmedfiendtlige holdninger.

Han legger til at den restriktive innvandringspolitikken er noe partiet frem til nå har tjent på. Men nå som partiet sitter i regjering, ønsker de enda mindre å bli forbundet med denne typen holdninger.

– Det er jo derfor de også tar et så raskt oppgjør med det.

Hør hva Jon Helge Lesjø sier om Peistorpet-saken:

Jon Helge Lesjø om Frp-utsagn