Hopp til innhold

Politiker mistenkt for hatkriminalitet

Politiet mistenker 11. kandidaten for Demokratene i Hedmark for hatkriminalitet. Han skrev på Facebook at drapet av 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan i Kristiansand hindret en framtidig terrorist.

Rasist

HÅN: Politiet har sikta politikeren for denne ytringen på Facebook.

Foto: Skjermdump

Politiet har allerede tatt affære etter at stortingsliste-kandidaten for Demokratene i Hedmark ytret seg på sterkeste vis i går.

– Vi så skjermdumpen av ytringen, og etterforsker hvorvidt dette er et brudd på straffelovens paragraf 185 om hatefulle ytringer, sier politijurist i Innlandet Politidistrikt, Henning Klauseie, til NRK.

Det er avisa Glåmdalen som forteller om saken i dag.

Henning Klauseie

SIKTER HATYTRING: Politijurist Henning Klauseie sier politiet sjøl har tatt initiativ til å etterforske saken.

Foto: Per Magnussen

Ellevtekandidaten til det høyreorienterte partiet Demokratene kommenterte det tragiske dobbeltdrapet på Jakob Abdullahi og Tone Ilebekk i Kristiansand på følgende måte:

"Gjør vel ikke noe at Hassan ble tatt av dage. Han var sikkert en fremtidig terrorist. Men urettferdig kvinnen, Tone Ilebekk, ble en (sic!) tilfeldig offer!"

– Partiet ikke rasistisk

Innad i partiet er reaksjonene sterke. Andrekandidat for Demokratene i Hedmark, Tove Engebakken, er opprørt over uttalelsen.

– Det passer seg ikke i det hele tatt, det er sjukt, sier Engebakken til NRK.

Engebakken mener Demokratene ikke er et rasistisk parti, men synes flere kandidater i det siste har sagt ting som sverter partiet.

For henne toppet det seg med gårsdagens utbrudd, og Engebakken trakk seg i går fra stortinglista, og meldte seg ut av partiet.

– Dette vil jeg ikke være en del av, for dette føles veldig rasistisk, og jeg er ikke rasist, sier hun til NRK.

Ute av partiet

Den mannlige 11-kandidaten, som er i 50-åra, trakk seg også fra partiet i går, ifølge fylkesleder Per-Christian Stenvaag, som sier til Glåmdalen at mannen ellers ville blitt ekskludert.

Demokratene må nå foreta ett nytt nominasjonsmøte. Det skjer sannsynligvis i januar, sier fylkesleder Stenvaag.

– Burde tenkt meg om

NRK har forsøkt å få tak i mannen for en kommentar, men har foreløpig ikke lykkes med det. I går kveld sa han til Glåmdalen at han på det sterkeste beklager det han skrev.

– Jeg burde ha tenkt meg bedre om, dette er noe jeg kunne vært foruten, sier mannen, og legger til at han har fjerna ytringen fra Facebook-sida si, som ellers inneholder innvandrings- og muslimfiendtlig stoff.

Han er nå altså mistenkt for hatkriminalitet, og vil bli etterforska av lensmannskontoret på Flisa i Solør.

Vi har oppretta sak. Paragraf 185 i straffeloven omhandler hatefulle ytringer og ytringer som håner noen. Da er det relevant å etterforske dette som hatkriminalitet, sier Henning Klauseie, politiadvokat i Innlandet politidistrikt.

Hva var det politiet reagerte på som hatkriminalitet?

– Det er særlig opplysningene om hvorfor det ikke var så galt at 14-åringen ble drept som tyder på at dette kan være et brudd på paragraf 185, sier Klauseie.

Politiet kommer nå til å kontakte mistenkte slik at han får muligheten til å komme med sitt syn på saken.