Bedrageritiltalt politiker antyder at noen ville sverte han

Den lokale politikeren fra Hedmark innrømmet ikke straffskyld, da rettssaken startet mot ham i Sør-Østerdal tingrett i dag. Han antydet at noen i familien eller i partiet ville sverte ham.

Tinghuset i Elverum

RETTSSAK NESTE UKE: Det er satt av tre dager til rettssaken som starter i Sør-Østerdal tingrett førstkommende onsdag.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Den lokale politikeren fra Hedmark er tiltalt for 149 tilfeller av bedrageri, flere av dem grove. Mannen skal ha svindlet både privatpersoner og offentlige instanser.

Blant annet skal han ha svindlet flere kommuner på Østlandet ved å levere fakturaer for arbeid som aldri ble utført. I tillegg skal han ha svindlet privatpersoner ved å selge dem varer på nett, uten å levere ut det han har solgt.

En av de fem kommunene som betalte fakturaer fra firmaet mannen drev var Hamar kommune. De betale over 60.000 kroner for tjenester de aldri hadde fått.

– Politiet ser svært alvorlig på denne saken fordi det involverer veldig mange fornærmede både offentlig instanser og privatpersoner. I tillegg undergraver det tilliten til salgskanaler som Finn og Facebook, sier politiadvokat Richard Røed.

Varetektsfengslet

Mannen ble varetektsfengslet før saken startet..

Richard Røed

ALVORLIG: Politiadvokat Richard Røed sier at politiet ser svært alvorlig på saken, spesielt fordi det er så mange fornærmede.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Det er fordi politiet har pågrepet og løslatt vedkommende flere ganger i forbindelse med denne saken, uten at han tilsynelatende har tatt avskrekkende effekt av politiets etterforskning. Nå så vi ingen annen utvei enn varetektsfengsling for å få stopp på disse handlingene, sier han.

Mannens forsvarer André Lillehovde van der Eynden, sier klienten hans ikke ønsket varetektsfengsling, og at han begjærte seg løslatt under fengslingsmøtet.

Antydet sverting

Den tiltalte politikeren erkjente ikke straffskyld på det meste av tiltalten, da saken startet i Sør-Østerdal tingrett onsdag. Han innrømmet kun manglende bokføring og manglende opplysninger til skatteetaten. Han nektet for å ha sendt faktura til seks kommuner for arbeid som ikke var utført.

I sin forklaring i retten sa han at under etterforskninga hadde det dukket opp flere kontoer han ikke kjente til, og at beløpene har kommet inn på flere kontoer. Han sa i sin forklaring at politiet burde undersøkt hvem som opprettet kontoene. Han antydet at noen i familien eller folk i partiet han tidligere var medlem i, ville sverte ham og at han var utsatt for ID-tyveri.

Blant annet pekte han på at hans kone kunne ha en rolle i saken.