Nå vet man hvem som eier teltet og soveposen som redda livet til Remi (39)

Det var «Snøhulemannen» sitt forlatte utstyr som berga Remi fra den voldsomme uværsnatta i Jotunheimen i helga.

Snøhulemannen, Sverre Nøkling

SNØHULEMANNEN: Teltet og soveposen som reddet livet til Remi Grinius var Sverre Nøkling sitt.

Foto: Fridtjof Kjæreng

Saken er oppdatert 18.09 med kommentar fra Sverre Nøkling.

Mange har lurt på hvem som kan ha lagt fra seg teltet og soveposen som reddet livet til Remi Grinius forrige helg. Litaueren gikk seg vill på tur til Galdhøpiggen lørdag, men ble funnet i god behold søndag.

«Hvem setter igjen et telt og sovepose på fjellet?», spør folk i sosiale medier.

Nå kan politiet bekrefte at teltet og soveposen tilhører en mann som ferdes mye i fjellene i området. Etter det NRK erfarer er teltet og soveposen Sverre Nøkling sitt. Bedre kjent som «Snøhulemannen».

– Det er en kar vi kjenner til som har det med å legge igjen ting i fjellet. Han har utstyr liggende rundt omkring, sier politibetjent Kristian Garcia Depresno.

Fredag ringte Nøkling NRK og bekreftet at det var hans utstyr som berga livet til Remi.

– Det er godt å høre at det gikk bra med mannen, sier Nøkling.

mannen som ble reddet

OVERLEVDE: Remi Grinius snublet over et telt og en sovepose da han gikk seg bort til fjells i uvær. Uten teltet hadde han ikke klart seg gjennom natten.

Foto: even lusæter / nrk

Er mye i området

Nøkling har levd flere tiår i ulike snøhuler i den norske fjellheimen, og regissør Fritjof Kjæreng har tidligere laget en film om han.

– Han skaper utfordringer i hverdagen av små ting, for eksempel; finner han igjen utstyret, eller finner han noe brukt turutstyr?, sa Kjæreng før filmen ble gitt ut i 2010.

Snøhulemannen

FRA HULE TIL HULE: Sverre Nøkling lever i ulike snøhuler i den norske fjellheimen. Han legger stadig igjen utstyr i fjellet.

Foto: NRK

Politibetjent Depresno forteller at telteieren pleier å være mye i området på sommerstid, men at de ikke vet om han befinner seg til fjells nå.

Nøkling forteller til NRK at han i sommer hadde han et depot i området, men nå befinner han seg på vestlandet.

Det var Utemagasinet som først omtalte saken.

En helt

– Det var kun på grunn av mine egne tabber. Jeg tok noen steg i feil retning og mistet helt oversikten over hvor jeg skulle, sa Remi etter at han ble reddet ned fra fjellet.

Han kom bort fra sine to turkamerater da de lørdag la ut på tur til Galdhøpiggen. Det var ikke før søndag at Hovedredningssentralen mottok en GPS-posisjon fra telefonen hans, og fikk reddet han ut.

Nå takker han mannen som hadde lagt fra seg teltet og soveposen sin.

– Han er en av heltene som reddet livet mitt den kvelden. Jeg er kjempeglad for at han hadde lagt fra seg overlevelsesutstyr der. Hadde det ikke vært for han hadde jeg hatt null sjanse for å overleve.

– Jeg må bare si tusen takk, og takk til det profesjonelle redningsteamet, legger han til.

Mannen som ble funnet.

REDDET: Bildet viser Grinius i øyeblikket han blir reddet av redningshelikopteret. Han hadde en skistav i hånda. Redningsmannen strekker ut armen mot han.

Foto: CHC

– Utrolig lykketreff

Politiet har tidligere i sommer blitt kontaktet av bekymra turgåere som har funnet diverse utstyr liggende forlatt.

Depresno forteller at dette fører til bekymring blant folk og kan utløse unødvendige leteaksjoner. I tillegg kan det gå ut over dyr.

– Det var utrolig flaks for Remi som fant utstyret, men på generelt grunnlag bør det ikke ligge igjen ting i fjellet, sier han.

Samtidig bekrefter politimannen at det for Remi sin del var avgjørende.

– Det hele var et utrolig lykketreff, sier Depresno.

Galdhøpiggen

DÅRLIG SIKT: Været i området var elendig da Grinius ble meldt savnet. Det var sterk vind, temperaturer under null og snøbyger.

Foto: CHC