Økokrim: Kan ikke bevise ulvedrap i Slettås

Seks personer er tiltalt for organisert og ulovlig ulvejakt i Elverum ved ett tilfelle. De fem som var siktet for å ha drept Slettås-ulven i Trysil slipper tiltale fordi Økokrim ikke kan bevise det. Se hele pressekonferansen her.

Statsadvokat Tarjei Istad i Økokrim redegjorde for tiltalen mot seks jegere i dag, og for bakgrunnen for at sakene mot fem jegere i Trysil er henlagt.

Statsadvokat i Økokrim, Tarjei Istad redegjorde for tiltalen i ulvesaken på en pressekonferanse i dag.

– Det var skjellig grunn til mistanke. Nå har etterforskningen vist at det ikke kan bevises fullt ut. Men det er heller ikke avklart at det ikke skjedde.

Det sa statsadvokat i Økokrim, Tarjei Istad, på spørsmål om hvorfor sakene mot de fem ikke var henlagt som intet straffbart forhold, men på bevisets stilling.

Altså mener politiet fortsatt at de fem kan ha skutt Slettås-ulven. Men Istad understreker at det ikke betyr noe nå.

– De er ikke skyldige i noe som helst. Saken mot dem er avklart, sier han.

– Løsnet skudd, men traff ikke

Totalt ble 12 personer i Elverum, Åmot, Trysil og Engerdal pågrepet i en storstilt politiaksjon i Hedmark i april. De ble siktet for forsøk på ulovlig ulvejakt og Økokrim mente det var snakk om organisert kriminalitet.

Nå har etterforskningen resultert i at seks av de 12 er tiltalt . De skal ha forsøkte å felle tre ulver ulovlig i Elverum den 15. februar i år.

– Vi mener de var på jakt og hadde ulike roller. Noen sporet, andre satt på post og noen kjørte rundt og rekognoserte. De fikk øye på tre ulver og løsnet flere skudd, men uten å treffe. Like etterpå avsluttet de, sier Tarjei Istad.

Det er altså slik Økokrim mener det gikk for seg. Og det er bakgrunnen for tiltalen om ulovlig jakt og organisert kriminalitet.

Istad mener kommunikasjonskontrollen, det vil si telefonavlyttingen, er viktige bevis. Politiet har også brukt mye tid på å gå gjennom informasjon fra telefoner og GPSer.

Brudd på våpenloven

I tillegg er en av de tiltalte mistenkt for å ha skutt ulv på reveåte den 14. mars. Denne mannen, og én til av de seks tiltalte, er i tillegg tiltalt for brudd på våpenloven.

Henning Klauseie og Tarjei Istad holder pressekonferanse

Politiadvokat Henning Klauseie i Hedmark politidistrikt og Tarjei Istad i Økokrim har samarbeidet om etterforskningen.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Flere av de som var siktet, men ikke ble tiltalt, kan også få en våpensak mot seg.

– Under ransakelse i husene til de tolv mistenkte i april, ble det avdekket en del uforsvarlig våpenhold. Sakene mot de som ikke er tiltalt i denne saken, men som får våpensaker mot seg, blir håndtert av Hedmark politidistrikt, sa Tarjei Istad i dag.

Brudd på hundeloven

En av jegerne som ikke er tiltalt i denne omgangen, er fortsatt under etterforskning. Det gjelder en mann som skal ha to hunder som kunne egne seg til å bruke under ulvejakt.

– Han er under etterforskning for brudd på dyrevelferdsloven, våpenloven og hundeloven. Denne saken vil bli avgjort i løpet av noen uker, men er altså en sak for seg, sier Tarjei Istad.

Strafferamme på 11 år

Det er ikke klart når rettssaken mot de seks jegerne kommer opp. Nå sender Tarjei Istad tiltalen til Sør-Østerdal tingrett for beramming.

Forholdene fem menn fra Elverum og en mann fra Engerdal nå er tiltalt for, har en samlet strafferamme på 11 år, men Istad vil ikke si noe om hvilket nivå han vil legge seg på.

– Vi vil se på nivået underveis og etter hovedforhandlingen. Men vi har tatt forbehold om inndragelse av våpen og rettighetstap, det vil si fradømmelse av retten til å jakte for en periode, sa Tarjei Istad.

Bare en vedgår straffskyld

Bare en av de tiltalte har så langt vedgått å ha gjort noe ulovlig. Det er den såkalte hovedmannen, som skal ha tatt initiativet til og organisert jakten.

– Han vedgår straffskyld for å ha vært med på jakten på de tre ulvene, der det ble løsnet skudd uten at noen av dem ble felt, forteller hans forsvarer, advokat Helge Hartz.

– Men han nekter straffskyld for den ulven han skjøt, fordi han trodde at det var en rev han skjøt på, sier Hartz.