Politiet har besluttet å henlegge den andre anmeldelsen fra Gran kommune knytta til arrangementet i ei låve i slutten av mars i år.
Politiadvokat Trine Hanssen forteller at politiet har besluttet å henlegge anmeldelsen fordi de mener det ikke foreligger straffbare forhold i saken.
– Kommunen har først og fremst anmeldt at det ikke ble samarbeida med smittesporingsteamet. Smittevernloven § 5–1 sier at det ikke er straffbart å ikke samarbeide med smittesporingsteamet, sier hun.
Dette var andre gang Gran kommune anmeldte arrangementene for brudd på Covid 19-forskriften.
Ikke straffbart
Hanssen forteller at politiet har vært i kontakt med de ulike smittesporingsteamene i kommunene hvor de anmeldte har bosted for å undersøke om de kan ha brutt karantene eller isolasjonsbestemmelser.
– Men det foreligger ingen opplysninger om slike brudd, sier politiadvokaten.
Ifølge politiet er det ikke straffbart å ikke samarbeide med smittesporingsteamet. Det er heller ikke straffbart å ikke melde fra til lege ved mistanke om smitte eller å opplyse hvem som kan ha blitt smittet.
– Politiet har likevel vært i kontakt med de ulike smittesporingsteamene i kommunene der de anmeldte har bosted for å undersøke om personene kan ha brutt karantene eller isolasjonsbestemmelsene. Det er ingen opplysninger om slike brudd, sier Hanssen.
IKKE STRAFFBART: Politiadvokat Trine Hanssen forteller at de har henlagt saken fordi de mener at det ikke har skjedd noe straffbart.
Foto: Sigrid Havig Berge / NRK– Vanskelig å forstå
– Det er jo vanskelig å forstå logikken i dette her for meg i alle fall.
Det sier ordfører i Gran kommune, Randi Thorsen.
Hun forteller at hun nettopp har mottatt pressemeldingen fra politiet, og at hun, kommuneoverlegen og rådmannen skal sette seg ned å drøfte avgjørelsen så fort de kan.
– Vi har en smittevernlov som sier noe om hva vi som innbyggere plikter, og så har man da ikke noen reaksjon å sette inn dersom man ikke gjør som man plikter, sier hun.
Hun sier videre at politiets avgjørelse ikke er i tråd med det hun tenker at er intensjonen med smittevernloven.
– Vi har jo hørt om mindre forseelser enn dette som har fått gebyrer og straff. Denne hendelsen i Gran går tydeligvis under radaren på noe regelverk, som gjør at situasjonen, som så åpenbart er brudd, og som får så alvorlige konsekvenser, ikke kan følges opp, sier Thorsen.
VANSKELIG Å FORSTÅ: – Det blir ganske vanskelig å vite hva vi har av verktøy i verktøykassen vår når vi er underlagt et strengt smittevernregime. Når ting vi kjenner til at skjedde på Gran ikke blir noe annet enn et skuldertrekk, synes jeg det er rart, sier Gran-ordfører Randi Thorsen.
Foto: Kari Nygard Tvilde / NRKTo døde og flere smittet
Det var i påsken, 26. mars, at et arrangement i den såkalte «Kulturlåven» på Gran ble holdt, med tittelen «Trump, Biden og veien videre for USA og verden».
I etterkant ble det kjent at flere personer var smittet av koronaviruset etter å ha deltatt på arrangementet.
Det var konspirasjonsteoretikeren og korona-fornekteren Hans Kristian Gaarder som ledet arrangement, der rundt 10 personer deltok. Gaarder var selv smittet, og døde tidligere i april.
Utfordrende smittesporingsarbeid
Kommuneoverlegen i Gran har tidligere bekreftet at det var korona som var årsaken til dødsfallet. Også en kvinne er død etter låvemøtet 26. mars.
Hvor mange som møtte opp på arrangementet er usikkert. Bilder folk i nærheten har tatt viser fem biler som står parkert på vegen nedenfor denne kvelden.
Smitten spredte seg til flere kommuner etter arrangementet, og flere kommuner måtte drive omfattende smittesporing.
Ifølge kilder var det utfordrende å drive smittesporingsarbeid i miljøet.