Hopp til innhold

Politiet fornøyd etter å ha fakket bankranere

18 politipatruljer, politihelikopter og sporhunder ble sendt til Rendalen i forbindelse med ranet mandag. Ranerne ble tatt etter kort tid. – En kraftprøve for politiets nye organisering, sier fornøyd politimester.

Banken på Otnes i Rendalen ranet

BANKRAN TIDLIG MORGEN: Det var like før klokken åtte mandag morgen at ranerne slo til i banken. De fikk med seg penger fra minibanken i lokalet.

Foto: Frode Meskau / NRK

Fra ransalarmen gikk til politiet pågrep to menn i Rendalen mandag, gikk det to timer og ett kvarter. De to er nå varetektsfengslet og siktet for ranet. Ranet er det største enkeltoppdraget til politiet i Innlandet etter sammenslåingen fra tre til ett politidistrikt i Hedmark og Oppland.

Tips fra publikum og at de antatte ranerne kjørte av veien bidro til rask pågripelse, men politiledelsen mener mandagens ran viser at politiet kan være til stede når det gjelder.

Nærmeste patrulje sju mil unna

Da ransalarmen gikk ved SpareBank 1 Østlandet sin filial på Otnes tidlig mandag morgen, var den nærmeste politipatruljen på Tynset, sju mil unna. Politiet er fornøyd med at 18 politipatruljer kom til stedet i løpet av kort tid.

Sparebank1 Østlandet, Otnes i Rendalen

TO ANSATTE PÅ JOBB: Det var to ansatte på jobb da ranet skjedde på Otnes i Rendalen.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Dette var en godt koordinert aksjon. Tre patruljer kom fra Tynset. I tillegg kom det patruljer fra flere andre steder i politidistriktet, og også fra Sør-Trøndelag, sier Bjørn Tore Grutle, lensmann i Tynset.

I Rendalen der bankranet skjedde er det politi bare en dag i uka.

– Politi der det trengs

Politiet har tidligere fått kritikk for å legge ned politiressursene i distriktene, men politiledelsen mener ranet i Rendalen viser at ressursene kan samles der det er behov.

– Operasjonsledelsen sitter med full oversikt over alle ressurser og kan samle kreftene der behovet er størst til enhver tid, selv om det er et område der det vanligvis skjer lite kriminalitet og vanligvis er minimalt bemannet, sier Johan Brekke, politimester i Innlandet politidistrikt.

Johan Brekke, politimester i Innlandet politidistrikt.

FORNØYD POLITIMESTER: Politimester Johan Brekk i Innlandet politidistrikt mener at ranet i Rendalen viser at politiet kan være til stede når noe skjer.

Han mener at flere politipatruljer nå er til disposisjon fordi det er frigjort folk fra lensmannskontorene.

– Her klarte vi å løse en alvorlig sak. Operasjonssentralen gjorde en god jobb med å organisere, slik at så mange patruljer kom seg raskt ut, sier Brekke.

Det er fra operasjonssentralen på Hamar at alle politiressursene i Innlandet styres.