Hopp til innhold

Nekter Hells Angels å bruke ryggmerker

Politiet følger nøye med når Hells Angels Hamar feirer 15-årsjubileum denne helga, og medlemmene pålegges nå flere restriksjoner.

Politiet med strengt sikkerhetsopplegg på HA-fest i Hamar

COLOUR-NEKT: Politiet innfører såkalt coloursnekt for Hells Angels medlemmer i Brumunddal og Hamar i helgen. Det medfører blant annet at klubbmedlemmer ikke får vise seg med Hells Angels beryktede ryggmerke på disse stedene.

Etter det NRK erfarer kommer det trolig gjester fra blant annet Litauen, Nederland, Polen og Tyskland, samt de nordiske landene, til den store festen i klubbhuset i Ringsaker kommune.

Politiet venter om lag 300 deltakere, og man vil kontrollere alle som drar dit med en identitetssjekk.

Festdeltakerne nektes blant annet å bruke klubbens klær i Hamar sentrum og i Brumunddal, såkalt «coloursnekt». Det betyr blant annet at klubbmedlemmer ikke får lov til å vise seg med vester med ryggmerke.

– Dette henger sammen med at vi ikke ønsker ansamlinger fra det såkalte én-prosent-miljøet ute blant vanlige folk i sentrumsnære områder. Dette er med på å skape usikkerhet og frykt også blant andre folk når de ser flere komme i disse vestene, sier lensmann i Ringsaker Terje Krogstad.

Politiet forbereder seg til HA-fest

Politiet forbereder seg til HA-festen i Hamar.

Foto: Geir Røed / NRK

– Vil fremprovosere en reaksjon

Talsmann for Hells Angels, Rune Olsgaard, synes politiet overdriver stort i håndteringen av klubbmedlemmenes jubileum.

– Klubben i Hamar er 15 år og dette er vår femtende årsfest. Det har aldri vært noe tull med disse festene, så dette er ren trakassering. Det er tydelig at politiet prøver å fremprovosere en situasjon, men det vil de ikke klare, sier Olsgaard til NRK.

Hells Angels har tidligere kritisert politiet for å drive en hetsekampanje mot klubben. Olsgaard mener tiltaket i dag er ledd i en kampanje mot klubben.

– Politiet har prøvd å skape et skremselsbilde av oss i flere år og nå mener de at vestene skal virke skremmende på befolkningen i Hamar. Jeg tviler på at sindige hamarfolk blir veldig redde av å se oss, men vi skal på fest og kommer ikke til å dra ned til Hamar sentrum.

– En del av identiteten

Han sier at ryggmerket representerer noe viktig for klubbmedlemmene.

– Det er jo en del av identiteten vår og vi er stolte som er med i en motorsykkelklubb. Det er det de prøver på, å tråkke på oss på denne måten, sier han.

Olsgaard sier at Hells Angels-medlemmene er godt vandt med at politiet identitetssjekker alle som deltar på festene deres. Han forteller at Hells Angels har fått mye støtte etter at politiet strammet sikkerhetstøylene rundt festen.

– Nordmenn hater urettferdighet og når de ser noe slikt vil vi få mer støtte blant folk flest. På den måten virker politiets kampanje stikk motsatt av hva de ønsker, tror han.

Kritisk til vestforbud

Advokat John Christian Elden har tidligere vært forsvarer for Hells Angels. Til Hamar Arbeiderblad sier den profilerte advokaten at han kritisk til politiets colorsnekt.

– Det er vanskelig å se at politiloven kan brukes til dette uten at de påberoper helt konkrete omstendigheter på dette konkrete tidspunktet. Politiloven gir ingen generell hjemmel til å forby klesdrakter, sier han til Hamar Arbeiderblad.

Advokat Elden har tidligere vært forsvarer for Hells Angels.

Det skal ikke være søkt om skjenkebevilling i forbindelse med jubileumsfesten, og arrangementet er dermed å regne for en lukket fest.

Derfor krever politiet også gjesteliste, og festdeltakere må identifisere seg for politiet før de får komme inn på området. Ifølge lensmann Terje Krogstad skal Hells Angels-arrangøren levere dem en gjesteliste over samtlige deltakere i løpet av dagen.

– Vi oppretter en stopp-post på veg inn og ut fra festlokalet. Dette er på samme måten som vi gjorde det for fem år siden, da de feiret 10-årsjubileum som fullverdige medlemmer i Hells Angels. Alle på vei inn blir stoppet og vi snakker med dem og finner ut hvem de er, sier Krogstad.

Bistand fra flere politidistrikter

Politiet ønsker ikke å informere om hvor store ressurser de bruker i forbindelse med å kontrollere og overvåke motorsykkelklubbens arrangement, heller ikke noe om antallet politifolk.

– Jeg trenger ikke å gå ut med noe antall her, men vi har lagt om tjenestelistene slik at mange som skulle ha jobbet dag, nå i stedet jobber kveld og natt. Og vi har fått bistand fra nærliggende politidistrikter og andre politidistrikter i landet, sier Krogstad.

Lensmannen håper at politiets tilstedeværelse kan være med på å forebygge at det skjer bråk og uønskede hendelser.

– Vi har en dialog med arrangør. Vi har lagt klare retningslinjer for gjennomføringen. Vi forventer at Hells Angels følger våre oppfordringer både når det gjelder colour-nekt og at de oppfører seg pent på kontrollen. Så vi har stor tro på at med vår tilstedeværelse så skal det ikke bli noen større hendelser i helga, sier han.

Hells Angels Hamar

KLUBBHUS: Hells Angels Hamar er etablert med klubbhus på Bergshøgda i Ringsaker kommune. Her skal klubben feire 15 årsjubileum denne helga, og det er ventet mange gjester. FOTO: BJØRN OPSAHL

Foto: Bjørn Opsahl

Flere saker fra Innlandet