Politiet ber folk være varsomme etter sterke ytringer i sosiale medier

Foreldre er fortvila etter skremmende ytringer i sosiale medier knytta til 13-åringens dødsfall i Valdres. Nå ber politiet folk være varsomme.

Linn Hilde Fosso

ADVARER: Påtalesjef Linn Hilde Fosso ber publikum være forsiktige med hva de skriver på sosiale medier etter at en 13-åring ble funnet død i Valdres.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Vi synes det er viktig å gå ut å mane til forsiktighet overfor yngre medborgere slik at vi ikke skaper nye ofre i en alvorlig sak, sier påtalesjef i Innlandet politidistrikt, Linn Hilde Fosso til NRK tirsdag kveld.

Bakgrunnen er ulike kommentarer i sosiale medier etter at en 13 år gammel jente ble funnet død på ei hytte på Beitostølen.

Også Unicef er bekymret over alle kommentarene som blir skrevet etter 13-åringens dødsfall . De har blitt kontaktet av en rekke bekymrede foreldre i Lommedalen der 13-åringen gikk på skole.

– Vi har fått henvendelser fra foreldre i Lommedalen som er fortvilte og redde. Flere av kommentarene er på grensen til truende og spres som ild i tørt gress. At barn blir omtalt som barnemordere er alvorlig, sier Kristin Oudmayer, Fagansvarlig i Unicef Norge.

Kristin Oudmayer

OPPFORDRER TIL FORSIKTIGHET: Kristin Oudmayer er bekymret over alle kommentarene som blir skrevet etter 13-åringens dødsfall.

Foto: NRK/skjermdump fra Facebook

Ber publikum ha tillit til etterforskninga

Påtalesjef Fosso sier det nå er viktig å overlate til politiet å etterforske saken.

– Vi er i en etterforskningsfase hvor etterforskningsleder på saken gjør fortløpende vurderinger av hva vi skal gjøre. Og det er jo i den anledning besluttet en fremstilling i morgen, sier Fosso.

Hun presiserer også at en siktelse ikke er en endelig konklusjon om at omsorgssvikt har funnet sted. Mora til 13-åringen er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge, og i flere år før dødsfallet kjempet hun for at datteren skulle få et bedre skole -og oppvekstmiljø.

– Det er jo en rettssikkerhetsgaranti i selve siktelsen. Det er viktig å formidle at en etterforskning tar sikte på å avklare momenter som taler for og taler mot. Derfor går man bredt ut i en etterforskningsfase på en alvorlig sak som dette, sier Fosso.

Hun sier det derfor ikke er grunn til uro rundt dette.

– Vi skal etterforske bredt også i forhold til andre etater hva gjelder denne historien.

13-åring funnet død i Valdres

FAMILIEHYTTE: Dette hyttetunet ble disponert av familien til den 13 år gamle jenta. Nyttårsaften ble hun funnet død her.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Prøver avhøre siktede i morgen

Politiet har foreløpig ikke fått avhørt mora til 13-åringen .

– Det er helsemessige årsaker som ligger bak det. Vi prøver å gjøre et nytt forsøk på formiddagen i morgen og har deretter tenkt å framstille siktede for varetekstfengsling, sier etterforskningsleder Mari Lauritsen Hasle.

– Etter det NRK kjenner til har siktede selv bedt om å få bli innlagt på psykiatrisk sykehus igjen. Er det da mulig å varetektsfengsel henne?

– Det vil jeg ikke kommentere. Dette er en vurdering som vi gjør en forløpende vurdering av, sier Hasle.

En varetektsfengsling vil i så fall foregå i Gjøvik tingrett onsdag ettermiddag.