Hopp til innhold

Politibetjent: – Jeg så for meg at jeg havnet i rullestol

LILLEHAMMER (NRK): Politimannen som ble skutt av en psykisk syk mann på Vinstra i november i fjor, fortalte i retten at han trodde han skulle bli lam.

Politibetjent i retten

FORTSATT PREGET: Den 45 år gamle politibetjenten forklarte i retten at han nå er tilbake i tjeneste. Han er fortsatt noe preget både fysisk og psykisk etter å ha blitt skutt i korsryggen.

Foto: Alexander Nordby / NRK

45-åringen ble truffet av skudd fra et haglegevær i korsryggen, men reddet seg trolig fordi han hadde på seg en vernevest. Fortsatt har politimannen om lag 20 hagl sittende i kroppen.

I sin vitneforklaring i Nord-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer fortalte han om tankene sine i minuttene etter at han ble skutt.

– Jeg følte at jeg ble varm i baken. Jeg kjente at det var bløtt nedi der. Jeg tok opp hånda, men jeg så ikke noe. Jeg brukte lyset på pistolen min, og så at hånda var full av blod. Da begynte jeg å få litt dårligere tanker om dette skulle gå bra. Jeg repeterte mange, mange ganger for meg selv at nå blir jeg lam, sa politibetjenten.

Velferdssjekk

En 69 år gammel mann er tiltalt for drapsforsøk på to politibetjenter, men nekter straffskyld. Politiet var hjemme hos mannen på Vinstra i Gudbrandsdalen for å foreta en velferdssjekk om kvelden 26. november i fjor. De var blitt tilkalt til det lokale legesenteret fordi den tiltalte mannen skal ha opptrådt truende overfor en lege. Legen ba politiet om å hente ham inn til en undersøkelse.

Psykiater Helge Haugerud og psykiater Henning Værøy i rettssaken i Lillehammer.

SAKKYNDIGE: Psykiaterne Helge Haugerud og Henning Værøy er oppnevnt som sakkyndige. I sin foreløpige rapport konkluderer de med at den tiltalte 69-åringen har en psykisk sykdom, men mener likevel at han kan være strafferettslig tilregnelig.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Begge politibetjentene var bevæpnet med pistol i hylster under oppdraget, fordi det dagen før ble gitt ordre om generell bevæpning av norsk politi på grunn av terrorsituasjonen. I retten forklarte politibetjenten at mannen i 60-årene ikke låste opp døra for dem, og at kollegaen derfor gikk bort til tjenestebilen for å hente verktøy slik at de kunne ta seg inn. Da kom 60-åringen plutselig ut på trappa med et haglegevær.

– Da jeg så hagla så ropte jeg "hagle" alt jeg kunne. Jeg ropte det én gang og snudde meg umiddelbart for å stikke fra stedet. Så smeller det. Jeg kjenner umiddelbart at jeg blir truffet i korsryggen. Da ropte jeg mens jeg var i bevegelse «skutt » og «jeg er truffet». Jeg roper høyt og bevisst slik at kollegaen min skal få vite det, forklarte politibetjenten.

– Som å bli slått med en spiss jernspade

45-åringen sa i retten at vernevesten reddet ham fra å bli virkelig alvorlig skadet eller til og med drept. Det å bli skutt beskrev han på følgende måte:

– Det var som å bli slått med en spiss jernspade i korsryggen. Det var såpass kraftig at jeg føk som en slags katapult framover. Jeg løp rundt hushjørnet og vekk fra huset. Jeg la meg bak en bringebærbusk og ladet våpenet, fortalte politibetjenten.

69-åringen skjøt også mot kollegaen, men han ble ikke truffet. En større politiaksjon endte med at den psykisk syke mannen ble pågrepet ved 04.30-tiden om morgenen 27. november. I dag er politimannen tilbake i jobb, men fortsatt preget av det som skjedde.

Flere saker fra Innlandet