
Øystein Storrvik er advokaten til mannen som mottok de hemmelige dokumentene. (Foto: NRK)
I dokumentene framkommer det detaljerte opplysninger om personer som mistenkes både for Stavangerranet, Munch-tyveriet og andre uoppklarte ran. Også flere av politiets kilder navngis i dokumentene.
En feil
Iver Stensrud, seksjonssjef for Oslo-politiets avdeling for organisert kriminalitet, sier til NRK at noen har gjort en feil da beslaglaglagte dokumenter skulle sendes tilbake, og at de nå undersøker nå saken. Utover det har han ingen kommentar i kveld.
Blant flere esker dokumenter som ble tilbakesendt fangen etter en straffesak mot ham, befant det seg også svært sensitive politidokumenter.

Iver Stensrud er seksjonssjef for politiets avdeling for organisert kriminalitet. (Foto: NRK)
Baltazar er et prosjekt Oslo politiet satte i gang for å kartlegge hele det harde ransmiljøet på Østlandet.
Dokumentene ble sendt til en person som politiet selv flere ganger har karakterisert å tilhøre det sentrale ransmiljøet på Østlandet. Og som nå soner en dom for hvitvasking.
Hvitvasking
Den 35 år gamle mannen ble under sin egen rettssak beskyldt av politiet for hvitvasking av flere millioner kroner, som politiet mener er ransutbytte. Mannen nektet skyld, men ble dømt for hvitvasking av vel 400.000 kroner.
Mannen mistenkes av politiet for å ha ført fluktbiler i forbindelse med flere ran, og senest for et par uker siden var han inne til avhør i forbindelse med ranet av Nokas i Stavanger 5. april i år. Denne mannen fikk altså de hemmelige dokumentene tilsendt av politiet.
Oslo politiet innrømmer at det er gjort en feil og gransker nå hvordan de sensitive dokumentene kunne havne som pakkepost til 35-åringen som nå og soner straffen sin i Kongsvinger fengsel.
Gjenopptakelse
Mannens advokat Øystein Storrvik sier til NRK at de nå vil kreve saken gjenopptatt, fordi de mener disse dokumentene som aldri ble lagt fram under rettssaken, også inneholder opplysninger som kan frikjenne 35 åringen.
Alle de mistenkte i ranssaken i Stavanger er blant de som karakteriseres i politidokumentene. Politiets kilder er navngitt flere ganger, og dette er kilder som ennå i dag skal være aktive i miljøene.

Dette er de hemmelige dokumentene som ble feilsendt. (Foto: NRK)
Seksuell legning
I dokumentene kommer det fram påstander fra navngitte personer om at for eksempel David Aleksander Toska og Sven Eirik Utsi står bak flere uoppklarte ran. Det kommer fram karakteristikker av blant annet seksuell legning.
Flere som kjenner det harde ransmiljøet på Østlandet, hevder overfor NRK at flere av opplysningene som framkommer i dokumentene kan være svært farlig for personene som navngis.
Spaningsrapporter
Også detaljerte spaningsrapporter, oversikt over formue, inntekt og omgangskrets er opplysninger som feilaktig ble sendt fangen i Kongsvinger fengsel.
Mannen sier til NRK at han selv ikke har lest innholdet i dokumentene, men straks kontaktet sin advokat og meldte fra om politidokumentene. Selv hevder han å være ute av miljøet.
Sent i ettermiddag ble dokumentene tilbakelevert politiet i Oslo.