Hopp til innhold

Perfekte liv på Facebook gjør vondt

Sosiale medier kan få ensomme til å føle seg enda mer alene. – Folk skriver ikke om de dårlige dagene, påpeker Mental Helse.

Bargum, Eliassen, Silihagen Bekken, Sandbæk

Kariann Bargum, Odd -Einar Eliassen, Monica Silihagen Bekken, (Mental Helse) og Line Sandbæk (leder frivillighetssentralen Kirkenær).

Foto: Stein S. Eide

«Vi nyter en god Cava her på terassen etter en god og lang sykkeltur.»

«En super topptur på Glittertind sammen med gode venner og med god mat.»

«Stolt bestemor med tre supre barnebarn ute i skogen og koser oss.»

Slike statusoppdateringer forsterker ensomhetsfølelsen for mange, mener Monica Silihagen Bekken, som er leder i Mental Helse i Grue.

Hun tror mange føler seg mer ensomme når de leser om andres vellykkethet.

Viser bare glansbildet

Monica Silihagen Bekken

Monica Silihagen Bekken er leder i Mental Helse i Grue. Hun tror mange opplever at sosiale medier øker ensomhetsfølelsen.

Foto: Stein S. Eide

Også hun legger ut solskinnsdagene sine på Facebook, men dekker over og er stille på de mørke dagene. Svært få skriver om ensomhet og dårlige dager.

– Det legger man ikke ut og det tør man ikke snakke så mye om, sier lege og forsker Kjetil Høie.

I stedet twitrer og skriver folk om alt det fine og morsomme som skjer, om venner og familie, om et sosialt og rikt liv. Tror vi på det, eller gjennomskuer vi det?

Kjetil Høie tror ikke vi helt klarer å gjennomskue det og at det derfor forsterker ensomhetsfølelsen. Han mener det er skummelt at vi legger ut ting på Facebook i stedet for å snakke med hverandre og være sammen med hverandre.

Men det som legges ut på sosiale medier viser sjelden eller aldri hele bildet.

– Det er et skalkeskjul for mange, sier Monica Silihagen Bekken.

Mange er ensomme

Hver fjerde nordmann har opplevd ensomhet. Opplevelsen av ensomhet er størst blant unge og eldre over 80 år. Men mange tør ikke å innrømme det, og det er vanskelig å snakke om det.

Kariann Bargum og Odd Einar Eliassen

Kariann Bargum ville ikke skrive om sin ensomhet på sosiale medier. (Her sammen med Odd Einar Eliassen.)

Foto: Stein S. Eide

Kariann Bargum kjente på ensomhetsfølelsen etter at hun flyttet til en ny kommune. Hun slet med å finne en ny omgangskrets og følte seg mer og mer ensom. Men hun ville ikke skrive om det.

– Man skal være vellykket og ha et stort sosialt nettverk. Det kan være vanskeligere å fortelle at man ikke har så mange venner enn at man ikke har en kjæreste for eksempel, sier Kariann Bargum.

Farlig for helsa

Å være ensom over tid er like farlig som å røyke, har helseminister Bent Høie sagt. Å være ensom over tid kan føre til langvarig depresjon, sier Monica Silihagen Bekken i Mental Helse i Grue.

– Helt klart. Det er ikke bra. Og det er litt som høna eller egget, hva kom først, ensomheten eller depresjonen, sier Silihagen Bekken.

I Grue har de åpnet et treffsted for ensomme og det har blitt en suksess. På et år har over 60 personer i alle aldre blitt faste brukere.

Les også:

Flere saker fra Innlandet