Hopp til innhold

Politisk Peer på Gålå

GÅLÅ (NRK): Henrik Ibsen frykta at bonderomantikken skulle ødelegge vårt forhold til verden. Det er den politiske Peer Gynt vi møter i årets forestilling på Gålå.

Peer Gynt-spelet

NY PEER: Tani D. Hansen (t.v.) og Pål Christian Eggen øver ved vannkanten av Gålåvannet, til årets Peer Gynt-forestilling. Premieren er fredag 2. august.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Ibsen er opptatt av egoismen som truer mennesket. Han er opptatt av rasisme, og hvordan vesten tok over andre verdensdeler, sier Marit Moum Aune.

Hun regisserer årets Peer Gynt forestilling på Gålå, og vil trekke frem det politiske budskapet i Henrik Ibsens klassiker frå 1867.

Regissøren sier hun vil prøve å få fram Ibsens politiske engasjement som hun mener kommer til uttrykk i Peer Gynt. Hun mener at Ibsen i stykket viste at han var redd for den nasjonale dyrkinga av bonderomantikken på 1860-tallet, og at han fryktet for at Norge skulle blir for selvopptatt og miste kontakten med verden.

– Og akkurat det er ikke mindre aktuelt i dag, sier Moum Aune.

Margit Moum Aune

REGISSØR: Det er en mer politisk Peer Gynt vi får måte under årets forestilling, sier regissør Marit Moum Aune.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Vakker scene

«Alt» er nytt under årets Peer Gynt-forestilling på Gålå. Både scenen, regissøren og Peer sjøl.

– Det er en kjempedrøm å få lov til å gjøre dette, sier Pål Christian Eggen som er ny Peer Gynt av året.

Han blir den sjuende Peer i rekka, men den første som får stå på den nybygde scenen som drar Gålåvannet helt opp til publikum.

– Jeg tror aldri jeg har sett en så vakker scene før. I tillegg til å være en estetisk nytelse, så har den mange hemmeligheter, sier Eggen.

Det er arkitektkontoret Snøhetta som har designet den nye scenen, som ligger delvis under vann.

Mange deltar

I tillegg til Eggen skal blant andre Charlotte Frogner, Fridtjov Såheim og Ågot Sendstad entre scenen. De spiller henholdsvis Den grønnkledde, Dovregubben og Mor Åse.

Peer som barn skal spilles av 9 år gamle Peder Kjøs. Dansere fra Nasjonalballetten er også en del av oppsetningen. Samt 60 lokale amatørskuespillere.

Illustrasjon ny scene Peer Gynt

SCENE I VANNET: Dette er en illustrasjon av den nye scenen laget av Snøhetta.

Foto: Bård Gundersen / Snøhetta /MIR

I tillegg er det et stort apparat rundt, med både profesjonelle og frivillige.

Det er kort prøvetid på kun tre uker, før premieren.

– Det er 71 personer som skal på scenen. Vi jobber døgnet rundt nå, og det er eksistensielt og artig. Akkurat som Peer Gynt er eksistensielt og artig, sier Moum Aune.

Fredag 2. august er det premiere på årets oppsetning.