Hopp til innhold

Aktor ba om ni års forvaring

Aktor la i dag ned påstand om forvaring i 9 år for den overgrepstiltalte mannen fra Lillehammer. Hun mener fare for gjentakelse gjør at det er nødvendig å ha kontroll på 45-åringen i lang tid.

Marit Bakkevig

Aktor Marit Bakkevig la i dag ned påstand om forvaring for den overgrepstiltalte Lillehammer-mannen

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Hjordal og Dessarud

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal ba om et oppreisningskrav på 860 000 kroner.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Retten legger vekt på fare for gjentakelse og at de ikke finner noen spesielle hjelpetiltak som vil redusere faren for nye overgrep.

Mannen var tiltalt for overgrep mot 20 gutter. Flere av de seksuelle overgrepene skal ha skjedd i mannens lastebil.

Overgrepene skal ha skjedd over en periode på over seks år.

Behov for kontroll på tiltalte

Flere av forholdene den 45 år gamle lastebilsjåføren er tiltalt for, har en strafferamme på 10 års fengsel. Aktor Marit Bakkevig sier det var helt nødvendig å be om ni års forvaring for den overgrepstiltalte 45-åringen.

– Det er ingenting som tyder på at han forstår hvor alvorlige disse forbrytelsene er eller at det er han som er skyld i overgrepene mot disse unge guttene, forklarer Bakkevig.

Hun sier det derfor er nødvending å ha kontroll på vedkommende i ganske lang tid, fordi aktoratet mener det ikke finnes hjelpetiltak som kan settes inn for å hindre at den tiltalte lastebilsjåføren vil begå nye overgrep.

– Det er ikke påvist at han problemer i sitt daglige liv, samtidig erkjenner han ikke at han trenger hjelp og at han har et problem når han kontakter ungguttene på den måten han gjør, understreker aktoren.

Bakkevig la i sin prosedyre vekt på at 45-åringen har brukt den samme fremgangsmåten i de aller fleste overgrepene han er tiltalt for.

Svein-Harald Foss

Forsvarer Svein-Harald Foss sier hans klient var forferdet over aktors påstand om forvaring.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Krever oppreisning

Bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal ba også om oppreisning for ti av de fornærmede i saken. I de tre alvorligste tilfellene er kravet på 180 000 kroner per person. Til sammen er oppreisningskravet på 860 000 kroner.

Hjortdal sier til NRK at hun er enig i aktors påstand om å dømme den overgrepstiltale mannen til ni års forvaring.

–Slik jeg ser det er det mye som tyder på at det vil være en viktig dom, med tanke på hele situasjonen han har satt guttene i over lang tid, forklarer Hjortdal.

Vil trolig anke

– Min klient synes aktors påstand om ni års forvaring var helt forferdelig, og at det går langt utover det han hadde forventet, sier tiltaltes forsvarer, Svein-Harald Foss.

Foss sier 45-åringen ikke har tatt endelig stilling til om han vil anke saken.

– Men jeg ser ikke bort fra at han ønsker å anke saken med tanke på at aktors påstand var så sterk.

De vil ta endelig stilling til om saken skal ankes når dommen faller.

Flere saker fra Innlandet