Her får påsketuristene egen luftambulanse

I Trysil øker folketallet fra 6000 til 50.000 i påskeferien. Nå etablerer Norsk Luftambulanse en egen helikopterbase i skikommunen.

Luftambulanse

I dag åpnet påskeberedskapen i Trysil med et eget ambulansehelikopter. Ellers i året må pasienter hentes av helikopter som er stasjonert minst 40 minutter unna.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

I dag er det 11 legehelikopterbaser i Norge. De ligger i Tromsø, Brønnøysund, Trondheim, Ålesund, Førde, Bergen, Stavanger, Arendal, Lørenskog, Ål og Dombås. Men om noen skulle bli alvorlig skadet i Trysil tar det minst 40 minutter for luftambulansen å komme fram.

– Enkelte ganger står det om minutter og sekunder. Vi vet at det har tatt nærmere en time å få hit et legehelikopter. I dette området er det rett og slett store svarte hull når det gjelder denne typen beredskap, sier ordfører i Trysil, Ole Martin Norderhaug.

I påsken blir det imidlertid annerledes. For første gang blir det en egen luftambulanse i Trysil . I dag klokka 17.00 var det snorklipping i Trysil for å åpne denne luftbaserte påskeberedskapen.

Norsk Luftambulanse er nå for første gang på plass i Trysil med påskeberedskap. Ordfører i Trysil mener det er på tide at det blir bedre luftambulanseberedskap i området gjennom hele året.

Se videoen NRK-fotografen vår Bjørn Opsahl har tatt av og i luftambulansen i Trysil.

Trygt for påsketuristene

Innbyggertallet stiger altså fra 6000 til 50.000 i Trysil i påskeuka. Ambulansehelikopteret skal derfor være i kommunen fra fredag 11. april til 2. påskedag, og luftambulansebasen Norsk Luftambulanse oppretter på det populære skistedet er et fullverdig tilbud.

Generalsekretær Erik Kreyberg Normann sier Norsk Luftambulanse også vil samarbeide tett med lokalt helsevesen, Sykehuset Innlandet og andre instanser i påska. Daglig behandles rundt 80 personer på legevakta i Trysil.

Alle kommunene i Hedmark har samlet seg om en felles uttalelse om at vi ønsker en luftambulanse som dekker opp de områdene som i dag er svarte.

Ordfører i Trysil, Ole Martin Norderhaug

– Vi har vært de fleste andre steder i landet i påska, men aldri her i Trysil. Her er det jo tusenvis av tilreisende på denne tida, sier Kreyberg Normann.

Ordfører Ole Martin Norderhaug har venta på luftberedskap lenge, og er lettet over påskebasen.

– For oss er dette en stor dag. Denne støtten er jo noe vi har drømt om i lang tid. Vi er jo i et område som i fra Kongsvinger i sør til Tynset i nord er et svart område når det gjelder dekning av denne type beredskapstjenester. Så det er kjempefint at vi har fått en påskebase her nå, sier ordføreren.

Men Norderhaug ønsker seg denne tryggheten også ellers i året.

Krever fast helikopterbase

Alle ordførerne i Hedmark har nå gått sammen om et krav til Helse Sør-Øst om å etablere en fast luftambulanse i Innlandet.

Trysil

Trysil kommune er en populær skidestinasjon. I påska har kommunen opp mot 50.000 innbyggere mot 6000 til vanlig.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Nå er uttalelsen levert til Helse Sør-Øst.

– Men det er umulig å vite når en slik base eventuelt vil være på plass, mener Norderhaug.

Norsk Luftambulanse ser også at det er et behov for å styrke beredskapen i Innlandet. De har derfor utarbeidet en rapport for å få oversikt over behovene i landet.

– Vi har prøvd å se på hele Norge i forhold til dekningsbehovet. Det har vært et område i nord som vi nå dekker ved en ny base på Evenes, og vi mener det er noen områder i Sør-Norge som vi trenger å styrke med norsk ambulansetjeneste. Rapporten vi har laget viser også at dette gjelder Innlandsområdet, sier Normann.

– Tviler på rask etablering

Norderhaug sier det er helt nødvendig med et bedre beredskapstilbud i Innlandet i framtida.

– Vi må stadig minne om dette, og vi må vise til erfaringene som kommer fra påskeberedskapen, sier ordføreren.

Generalsekretæren i Norsk Luftambulanse er heller ikke sikker på når en base vil være klar.

Tror du det blir en permanent base før neste påske?

– Nei, det er ikke bare å knipse i fingrene. Men vi har en god dialog og håper vi får det til en god løsning etter hvert, sier Normann.

Les også: