Hopp til innhold

Påskelammet på billigsalg

Butikk-kjedene bruker lammelår som lokkevarer og selger nå frosne lår til halv pris. – Det kan nok oppleves som godt for forbruker, men det er svært uheldig for kjøttbransjen og bøndene, sier Nina Sundqvist i Nortura.

Lammelår

Lammelår er populær påskemat. I år selges den svært billig.

Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Før jul var det ribba som ble brukt som lokkevare og solgt på billigsalg. Nå er det lammelår som går for halv pris. Noen steder er et kilo lammelår billigere enn en kilo pølser.

– Vi må vel si at det å få et kilo lammelår til under 50 kroner er billig. Normal utpris burde nok ligge på det dobbelte, sier kommunikasjonsdirektør, Nina Sundqvist.

– Bøndene taper

Nina Sundqvist, kommunikasjonsdirektør i Nortura

Nina Sundqvist.

Foto: Nortura

Sjøl om det er billig så synes Sundqvist at det var mer dramatisk at juleribba gikk for 10 kroner kiloen.

– Juleribba var jo til tider billigere enn hundemat, så det var mer dramatisk. Men at lammesteken er billig til påske, kan vi nok slå fast.

Mens kundene jubler over billig lammelår så er ikke bøndene og kjøttbransjen like fornøyd.

– Bøndene har hovedinntekten sin fra den prisen som vi får ute på markedet. Det er klart at de merker det på sin egen økonomi at kjøtt i flere år har blitt billigere. Det kan nok oppleves som godt for forbrukeren, men totalt sett for kjøttbransjen og bøndene, som er primærledet, er det svært uheldig, sier Sundqvist til NRK.

Flere saker fra Innlandet