Hopp til innhold

På rett spor i Femundløpet

Neste helg står Håvard, Magnus og Christine på Frankmotunet skole for unge rusmisbrukere i Folldal på startstreken i Femundløpet sammen med lærer Kjell Brennodden. Kontrasten til livet deres for bare et år siden kan knapt bli større.

Magnus Pedersen, Frankmotunet.

Magnus Pedersen (19) er godt forberedt på 400 km med hundespann.

Foto: Kari Toft

De kom ut av kurs. For under ett år siden gikk noen av dem gatelangs i konstant rus. Kontrasten til Femundløpet kan knapt bli større og umulig å forstå for de fleste. Nå er de klare for en styrkeprøve det er få forunt å legge ut på; 400 kilometer med hundespann i Femundløpet.

Lærer Kjell Brennodden sier Femundløpet egentlig ikke er noe for nybegynnere.

– Men jeg tenker at de som har levd litt hardt, også tåler litt.

– Hadde rista på hodet

Håvard Mathisen(38) , Magnus Pedersen (19) og Christine Hæreid (21) er på Frankmottunet skole Tyrilistiftelsen på Grimsbu i Folldal for å bli rusfrie; flotte, unge mennesker som kom ut av kurs i ung alder.

Men ungdommene ville ut av rushelvete og søkte seg til Frankmotunet. Om de visste at en av landets beste hundekjørere var lærer der, vites ikke. Men det er det samme. Heldigere med lærer kunne de knapt ha vært.

Du har kommet deg langt unna rushelvete når du står på startstreken i Femundløpet.

– Hadde noen sagt til meg for et år siden at du skal delta i Femundløpet, hadde jeg rista på hodet, sier Håvard.

– Learning by doing

Da de kom til Frankmotunet i fjor høst, begynte det med innkjøringsleir med Lars Monsen. Og så har det vært mye trening, både på barmark og snø. De har også vært med på testløp med vekslende erfaring.

Kjell Brennodden sier det er krevende å lære opp nybegynnere.

– Det er mye learning by doing. Du finner ut av mye etterhvert; om du liker det, og om du får det til og tør. Og du må faktisk dra ut i mørket alene. Det er en forutsetning for et slikt løp.

– Det blir tøft, en hard utfordring, sier Håvard. Han hadde liten erfaring med hunder fra før. Nå skal han som de andre, kjøre et spann med åtte hunder.

– Vi er blitt godt kjent med hverandre, så jeg tror det skal gå bra.

Christine Hæreid, Frankmotunet.

Christine Hæreid er tøff og har trent hardt, men er spent på lengden.

Foto: Kari Toft

Garvet lærer

– Vi har jo trent, men det kan ikke sammenliknes med løpet, sier Magnus.

– Jeg er mest spent på lengden. 400 km er langt, sier Christine, som er veldig glad for å ha fått denne muligheten.

Håvard: – Det er viktig med godt humør, og at vi ikke tenker på hvor langt det er når vi starter. Det tar den tida det tar.

- Vi vet det blir fysisk hardt med mye løping i motbakke. Derfor har vi jogget mye. Men jeg tror det blir tøffest psykisk, sier Christine.

Alle vet det blir hardt, mye slit og lite søvn, men er innstilt på å klare det. I alt stiller Frankmotunet med sju deltakere i årets Femundløpet.

Lærer Kjell Brennodden har vært ute en vinterdag før og er en garvet sledehundekjører, en av landerts beste. Han har hevdet seg i toppen både i Femundløpet og Finnmarksløpet, senest i fjor. 62-åringen er bare blitt bedre og bedre med åra.

– I år har Frankmotunet med sju deltakere. Hvorfor driver dere med dette?

– Det har jeg tenkt på mye sjøl, også. Det er mye arbeid og slit, men det er jo en fin måte å komme ut i naturen på.

Lærer Kjell Brennodden: – Vi kommer langt, og vi kan snu oss og se fjella som vi har lagt langt, langt bak oss.

– Det ser bra ut

– Dere bruker dette som dop-rehabilitering?

– Det er en del av opplegget vårt. Alle kjører ikke hund, men alle er interesserte, og jeg tror det med hund er en del av identiteten vår, Brennodden.

– Hensikten med dette er få denne gjengen dopfrie. Vil dere lykkes med det?

– Ja, det ser bra ut. De som tør å hive seg ut i denne «»hundegalskapen«», får en del utholdenhet som er nødvendig og viktig for å leve et normalt liv, for livet er ikke så enkelt, sier Kjell Brennodden.

Og snart blir denne gjengen fra Frankmotunet TV-kjendiser. Ut i naturens Kari Toft har nemlig laget et program om dem som kommer til høsten.

Kjell Brennodden og elever ved Frankmotunet

Til høsten blir de TV-kjendiser.

Foto: Knut Sveen


Flere saker fra Innlandet