Hopp til innhold

Øygard måtte forlate rettssalen

Rune Øygard ble flyttet til presserommet ved siden av rettssalen. Årsaken er at jenta syntes det var vanskelig å fortsette sin forklaring i nærheten av den tidligere ordføreren.

Rettstegning Øygard

Rune Øygard ble flyttet til presserommet mens jenta fortsatte sin forklaring etter lunsj

Foto: Tegner: Esther Maria Bjørneboe / NRK

– Fornærmede syns det er vanskelig å forklare seg med Øygard så nært, fortalte bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal når retten ble satt etter lunsjpausen.

Hun ba om at Øygard ble flyttet til et rom med lydoverføring mens jenta fortsatte sin forklaring.

Flyttet til presserommet

Rettsbetjenten undersøkte om det fantes et rom hvor tiltalte kan følge med på det som skjer i rettssalen. Det ble bestemt at Øygard skulle flyttes til rommet som er reservert for pressen.

Medforsvarer Martin Eiebakke pakket sakene og ble med Øygard til presserommet, hvor de tok plass blant 18 journalister. Før det ble bestem at han skulle flyttes satt tiltalte cirka fire meter unna vitneboksen.

– Han ønsker først og fremst ikke at lagretten skal tro at han flytter seg fordi at han innrømmer noe som helt, men at han prøver å være medgjørlig, sånn at vi får gjennomført dette her, sier forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Hun mener det ikke er en god løsning at han måtte flyttes ut av rettssalen.

– Det er vanskelig for meg å ha en klient som sitter to etasjer under rettssalen, påpeker Larsen.

Den fornærmede jenta i vitneboksen

Jenta forklarer seg mer ordrikt og sammenhengende etter at Øygard ble flyttet ut av rettssalen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Forteller om overgrepene

Aktor Torbjørn Klundseter ba jenta forklare utdypende om overgrepene som skal ha skjedd på de mange overnattingsturene hun hadde med Øygard.

17-åringen forklarer seg langt mer ordrikt og mer sammhengende uten å ta så mange pauser enn da Øygard satt i salen.

Jenta forklarer at hun flere ganger forsøkte å avslutte forholdet, og at hun sendte en tekstmelding til ham hvor hun forklarte at det var slutt.

Hun forteller at han ble sint, og ville ha tilbake kjedet hun hadde fått av ham og kona til konfirmasjonen, øredobber og et bankkort hun dsiponerte med 30.000 kroner på.

Ville ikke anmelde

Videre forklarer hun seg i stor grad likt som i forrige runde om episoden da Øygard skal ha kjørt etter bussen hun og kjæresten tok da hun nektet å bli med på middagen til Stoltenberg.

Jenta forteller at hun ikke ønsket å anmelde Øygard når foreldrene hennes til slutt fikk vite om forholdet deres, fordi han hadde vært snill med henne og hjulpet henne de årene de hadde kjent hverandre.

– Mamma ville anmelde det, forklarer jenta, og sier at hun og kjæresten ble sittende i bilen utenfor lensmannskontoret når anmeldelsen mot Øygard ble levert.