Overvåker svenskegrensa med kamera

Tollvesenet overvåker nå fire ubemanna grenseoverganger i Hedmark med kamera. Dukker det opp en bil som er tatt for smugling før plinger det på dataskjermen.

Morten Nystuen i Tollvesenet sier flere har smugling som yrke.
Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Det er ikke noe vits å smile til kamera, for det er bilskiltene vi konsentrerer oss om og tar bilde av. Er det skilter som er registrert før for eksempel i forbindelse med smugling får vi et pling på skjermen vår, sier kontorsjef hos Tollvesenet i Kongsvinger, Morten Nystuen.

Har 37 grenseoverganger

I Hedmark er det 37 grenseoverganger til Sverige på en strekning på 35 mil.Bare i Kongsvinger og Eidskog er det 21 grenseoverganger. Tollvesenet har lenge venta på kamerasystemet som lettere kan fange opp smuglertrafikken.

Et prøveprosjekt har vist at flere smuglere blir tatt ved hjelp av kameraovervåking. Nå er det satt opp 4 kameraer på grenseovergangene fra Sukkervegen i sør til Grue/Røgden i nord. Innen midten av oktober skal det være kameraovervåkning av flere grenseoverganger.

– Vi kan sitte i Kongsvinger eller på Magnormoen og følge med trafikken over grensa, sier Morten Nystuen.

Alle stedene der det er satt opp kamera er det skilt som forteller om overvåkningen. Det er der tollvesenet har sett at noen misforstår og smiler til kamera mens det egentlig kun er bilskiltet tollerne fokuserer på.

Preventiv virkning

De fire stedene der kameraene nå er tatt i bruk har ikke tollvesenet tatt noen smuglere enda.

– Sånn sett kan vi kanskje si at det har hatt en preventiv virkning, sier Morten Nystuen.

Håpet er at det skal bidra til mindre smugling. Tollvesenet får mulighet til å styre ressursene sine raskt dit det kan være forsøk på smugling, eller andre kriminelle forhold som bileieren har vært involvert i.

Leder for operativ seksjon ved Kongsvinger politistasjon, Per Olaf Nordli, har tidligere utrykt bekymring for at det kan føre til enda mer å gjøre for dem. Han er usikker på om de vil klare å håndtere alle smuglersakene som kan komme.