Hopp til innhold

Barkbillene overvåkes ekstra nøye i sommer

Enorme mengder skog ble feid i bakken under høststormen i fjor. Frykten er at det kan bli mat for den store granbarkbillen.

Vidar Lone Lysnes og Eva Christine Skagestad sjekker feller med barkbiller.

FELLER: Skogbruksrådgiver Vidar Lone Lysnes og avdelingsdirektør Eva Christine Skagestad tømmer barkbillefellene og registrerer antallet biller.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Vi er jo litt bekymret, fordi vi har veldig mye vindfall liggende her, sier Vidar Lone Lusnes.

Skogbruksrådgiveren i Etnedal i Valdres er ute for å tømme barkbillefellene. De svarte rørfellene av plast er satt opp i et skogsområde ikke lang fra rådhuset på Bruflat.

I mange kommuner er det plassert ut slike feller for å overvåke granbarkbillen.

– Oppi her så henger den en pose med feromoner, altså luktstoff. Det trekker til seg billene. Så flyr de inn og detter ned i en kopp. Så kan vi plukke de ut og se hvor mange det er, forklarer Lysnes.

Vidar Lone Lysnes viser fram en beholder med granbarkbiller.

BILLEFANGST: Skogbruksrådgiver Vidar Lone Lysnes viser fram plastglasset med barkbillene som er fanget i en av fellene.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Les også Advarer etter opprydding: Måtte skjære seg selv løs med motorsaga

Martin Kompen tilbringer mye tid hjemme på sofaen etter at han brakk leggen.

Går bare på grantrær

Den store granbarkbillen lever naturlig i skogen.

Den utnytter til vanlig grantrær som er blåst ned eller svekket. Men dersom det bli for mange biller, så kan de også «angripe» friske grantær.

Det er i så fall et problem for skogbruket, sier Eva Christine Skagestad som er avdelingsdirektør hos Statsforvalteren i Innlandet.

– Når billene våkner opp om våren og svermer, så kryper de inn under barken. Der legger hunnen egg og de klekkes til larver. Larvene gnager seg utover under barken, eller mellom barken og veden, og som da etter hvert dreper treet, forklarer hun.

Barkbille

BARKBILLEN: Det finnes mange arter av barkbiller (Scolytinae). De ulike artene har forskjellige vertsplanter, hovedsakelig døende eller nyfelte trær. Noen få arter kan angripe levende trær og ta livet av disse, ifølge FHI.

Foto: Karsten Sund / Naturhistorisk museum

Les også Høststormen har skapt store ødeleggelser: – En katastrofe

Enorme ødeleggelser i Innlandet.

Oppryddingsarbeid

Det pågår et stort oppryddingsarbeid i skogene i Etnedal. Flere området i Innlandet og Viken ble hardt rammet under høststormen på 19. november 2021.

Valdres ble særlig hardt rammet. Mange husstander ble strømløse og en rekke veier var stengt på grunn av trær som lå strødd.

Store områder med både gammel og ny skog ble lagt i bakken i vindkastene som herjet. Nå er det om å gjøre å få det opp og redde mest mulig av verdiene.

Skogsentreprenør Trond Espelien og sønnen hans jobber derfor lange dager med hogstmaskinene for å rydde vindfall i Etnedal.

– Det er utfordringer ved å drive med den liggende skogen. Det er arbeidsomt. Det går sakte i forhold til stående skog, sier Espelien.

Han håper de skal være ferdig med mye av arbeidet til juletider.

En hogstmaskin rydde opp vindfall i Etnedal i Valdres

OPPRYDDING: Skogsentreprenør Trond Espelien har lange dager i hogstmaskinen. Det er fortsatt mye vindfall som må ryddes og kappes opp i skogen i Etnedal.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Mesteparten av tømmeret kan selges. Men uansett er det viktig å få det unna bakken.

– Den beste anbefalingen er jo å få ryddet tømmeret som er i faresonen sånn at de ikke er tilgjengelig for billene, sier Eva Christine Skagestad.

Overvåkingen av barkbillene foregår i regi av Norsk institutt for bioøkonomi. Tørkesommeren i 2018 var en hendelse som påvirket skogen i store deler av Innlandet. Trolig var tørken årsaken til en stor vekst i antallet barkbiller i 2021, ifølge Statsforvalteren i Innlandet.

I år følger man billesituasjonen ekstra nøye. Foreløpig er det imidlertid ikke ille, forteller skogbruksrådgiver Vidar Lone Lysnes.

– De målingene vi har nå og fra tidligere i sommer, ser egentlig bra ut. Det er veldig lite biller som vi har greid å finne. Vi håper jo at det vil fortsette sånn. Men det er jo avhengig av været. Dersom det kommer tørke, så er det ikke bra for situasjonen, sier han.

Les også Pass på hvor du spiser appelsinen i påska

Rotvelt skaper stor fare nå når telen forsvinner og roten faller ned igjen

Flere saker fra Innlandet