Hopp til innhold

Overgrepstiltalt vedgikk at han hadde klamydia

I meldinger til ei jente på Facebook, vedgikk mannen at han visste han var smittet med kjønnssykdommen klamydia da de hadde samleie. Etter dette skal mannen ha utsatt en rekke jenter for smittefare.

Statsadvokat Iris Storås snakker med forsvarer Kåre Lund.

ALVORLIG SEDELIGHETSSAK: Statsadvokat Iris Storås i samtale med 20-åringens forsvarer, advokat Kåre Lund, i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Foto: Juliane Kravik / NRK

I Sør-Gudbrandsdal tingrett torsdag ble den spesielle Facebook-samtalen lest opp og dokumentert som bevis i straffesaken mot 20-åringen. Samtalen er loggført 17. mai 2013, og det er en sint og fortvilet jente som skriver:

Jente: Hei, jeg bare lurte på en ting. Hvorfor sa du ikke at du hadde sykdommer når vi lå sammen?

Mann: Hei, jeg viste det ikke.

Jente: Jeg har bevis på at du viste det. så hvorfor i helvete sa du ikke noe.

Mann: Vet ikke. Men e si unnskyld. å håpe at du kn tegi me.

Jente: Tilgi deg? Tror du det hjelper å si unnskyld?

Mann: E bå vert æt forsøk da

Jente: Du har fucka opp alt. Du har kanskje ødlagt meg og fremtiden min og du tror det hjelper med bare å si unnskyld?

Mann: Nei

Jente: Klarer du virkelig å svare meg onklig? Du har ødelagt alt, og du valgte å ikke si det til meg. Jeg vil vite hvorfor.

Mann: For at jeg er alt for dum.

Jente: Ja det er du.

Nekter skyld

Den 20 år gamle mannen fra Gudbrandsdalen er tiltalt for to voldtekter, en rekke tilfeller av seksuell omgang med mindreårige og for å ha utvekslet seksualisert bilder med jenter. Hele 46 jenter i alderen 12-18 år er omfattet av saken.

I tiltalen inngår også syv poster om at han skal ha utsatt jenter for smittefare med klamydia. Alle tilfellene skal ha skjedd etter mannens klamydiainnrømmelser på Facebook.

Mannens forsvarer, advokat Kåre Lund, ønsker ikke å kommentere opplysningene fra Facebook-samtalen. Da rettssaken startet mandag 13. oktober nektet 20-åringen også straffskyld på samtlige av punktene som gjaldt klamydiasmitte.

Sentralt bevis

Mannen er ikke tiltalt for å ha smittet den jenta han snakket med på Facebook med klamydia. Men påtalemyndigheten mener likevel at samtalen er helt sentral i bevisføringen.

– Fra det tidspunktet samtalen er på, så er han vel kjent med at han er smittebærer av klamydia. Og det innebærer at de ubeskyttede samleiene han har etter det tidspunktet, der har han hatt full bevissthet om at han smitter dem, sier aktor Iris Storås.

Ifølge tiltalebeslutningen hadde mannen samleier med jenter mens han var smittefarlig med klamydia helt fram til våren 2014. Da hadde han allerede vært etterforsket i lang tid for ulike seksuelle overgrep.

Ble varetektfengslet

Det var en helsesøster i Gudbrandsdalen som slo alarm i juli 2013 etter at en mor fortalte at datteren mente hun var blitt voldtatt av mannen. 3. juli ble 2013 mannen pågrepet første gang av politiet og avhørt for voldtekten.

I november samme år ble han igjen pågrepet og satt fire dager i varetekt mens det pågikk en omfattende etterforskning mot ham.

Den 20 år gamle mannen fra Gudbrandsdalen erkjenner delvis straffskyld etter delnomfattende tiltalen, men benekter at han har brukt noen form for vold eller trusler mot jentene.

Fant bilder og filmer

Under rettssaken har det kommet fram at mannen i stort omfang har utvekslet seksualiserte bilder med jenter. Ifølge politiet er det funnet 1047 bilder og 66 filmer av til sammen 41 jenter.

Dette materialet hadde mannen lagret på mobiltelefoner, datamaskiner og en harddisk. Politiet har også fått innlevert en minnepinne med bilder.

Rettsaken i Sør-Gudbrandsdal tingrett startet mandag 13. oktober. Det er til sammen satt av tre uker til forhandlingene.