Hopp til innhold

Fellingslaget har aldri jaktet på ørn før

– Det er en meget vanskelig oppgave, sier fellingslederen i Nordre Land kommune til NRK.

Ørn

Det kommunale jaktlaget har jaktet på ørnen siden tirsdag kveld, da rykket de ut allerede to timer etter at Fylkesmannen hadde innvilget fellingstillatelse. (illustrasjonsfoto)

Foto: Gunnar Holum

Ørnen det er gitt fellingstillatelse på i Nordre Land er fortsatt ikke tatt. Statens Naturoppsyn bekrefter at 24 lam i Nordre Land er tatt av ørnen, mens sauebønder i området savner ytterligere minst 30.

Det kommunale jaktlaget har jaktet på ørnen siden tirsdag kveld, da rykket de ut allerede to timer etter at Fylkesmannen hadde innvilget fellingstillatelse.

– Det er en meget vanskelig oppgave, sier fellingslederen i Nordre Land kommune.

Han ønsker ikke å gå ut med navn, på grunn av eventuelle trusler, noe lokale fellingslag ofte opplever.

– Men det jeg kan si er at vi står på for å få tatt ut denne ørnen. Vi støtter oss på kunnskapen til SNO, men de kan heller ikke så mye om ørnejakt, sier fellingslederen.

Tøff periode for bøndene

Merethe Glorvigen, landbrukssjef i Nordre Land, sier det har vært en tøff periode for sauebønder i kommunen.

– Det er klart det er tøft å oppleve at lam blir tatt rett etter de er sluppet på beite. Nå håper vi at situasjonen roer seg, sier hun.

Hun presiserer at kommunen har hatt en god dialog både med Fylkesmannen og sauenæringa i saken.

– Slik jeg ser det har vi hatt en god dialog i begge retninger. Det er tre berørte beitelag, og de er nå ute for å se etter eventueller flere kadavre, sier hun.

Leder av Norsinni Østås beitelag, Terje Bakken, sier at han ventet med å slippe sauene sine på grunn av alle tapene andre bønder hadde hatt.

– Jeg tenkte at det var lurt å vente, slik at ikke mine lam ble tatt også. Men nå ser det ut til å ha roet seg, så jeg slipper sauene mine nå i helga, sier han.

Aldri gitt fellingstillatelse på ørn tidligere

Det er første gang det gis fellingstillatelse på ørn i Oppland, i følge rovviltkontakt hos Fylkesmannen i Oppland, Harald Klæbo.

– Vi syns det er en veldig uheldig situasjon for begge parter, og jeg forstår at det er tungt for sauenæringa å miste så mange lam. Samtidig er det dumt å gå til det drastiske skritt å ta ut ørn, sier Klæbo.

– I rovviltforskriften går det klart fram at det skal være høyere terskel enn for de andre artene, forklarer han.

Han sier at grunnen er at det skal være noe lettere å få effekt av forebyggende tiltak på ørn enn på andre arter, slik at angrepene ikke fortsetter fordi ørnen i 99 prosent av tilfellene tar lam.

– Det er de små lammene som er utsatt for ørneangreg, legger han til.

Ung hannørn

Det er en ung hannørn det er gitt fellingstillatelse på i Nordre Land.

– Jeg regner med at vi har hatt et sted mellom 50 og 60 par i Oppland nå, sier Klæbo.

Han forteller at ørnen ikke hekker hvert år, men at 12 av parene fikk unger i 2012 ut fra det Fylkesmannen har klart å påvise. Tidligere år har dette tallet ligget på mellom 15 og 20.

Flere saker fra Innlandet