Ordfører måtte stoppe rådmann - kalte journalist for løgnhals

VALDRES (NRK): Følelser er i kok i Valdres der kommunetoppene jobber med å slå sammen kommuner. Sist uke måtte en ordfører stoppe en rådmann som kalte en journalist for løgnhals under et åpent møte.

Ivar Brynildsen

AVISA BLE SKYTESKIVE FOR RÅDMANN: Redaktør i avisa Valdres, Ivar Brynildsen.

Foto: Dag Kessel / NRK

Episoden er et av flere eksempler på svært høy temperatur i debatten om kommunesammenslåing i Valdres, og flere aktører i regionen jobber nå aktivt for å få prosessen inn på et bedre spor.

Opphetet møte

Mange politikere mener at rådmann Øivind Langseth i Øystre Slidre gikk langt over streken under det opphetede møtet 1. april.

De fleste ordførere og rådmenn i regionen var til stede under møtet, som var offentlig. Henvendt mot tilstedeværende journalist Helge Gudheim i avisa Valdres skal Langseth ha omtalt ham som «løgnhals».

Møteleder Inger Torun Klosbøle, som er ordfører i Nord-Audal, reagerte med å beordre pause i møtet. Etter møtestart skal Langseth ha sagt at han ikke "orket" å ha journalisten til stede. Klosbøle svarte at møtet ikke er lukket.

NRK har snakket med journalist Helge Gudheim, men han overlater til sin redaktør å kommentere det som har skjedd.

– Dette har ikke jeg sagt under møtet

NRK har også ringt til Øivind Langseth for å få hans versjon. Han vil egentlig ikke kommentere dette, men benekter at han skal ha brukt uttrykket "løgnhals".

– Dette er for barnslig for meg. Det står ingenting om dette i referatet.

– Det kan vel ha skjedd selv om det ikke står i referatet?

– Dette var ikke noen sak på møtet. Det er noe helt annet hvis noen står i korridoren og prater.

Klosbøle fastholder at uttalelsene falt under selve møtet. Det samme gjør ordfører Kåre Helland i Sør-Aurdal.

Dette er en personalsak.

Kjell Berge Melbybråten, ordfører i Øystre Slidre
Leder i flyplassutvalget for Valdres, Kjell Berge Melbybråten, på Leira

BEHANDLER PERSONALSAK OM EGEN RÅDMANN: Ordfører i Øystre Slidre, Kjell Berge Melbybråten.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Oppvask i kommunen

Langseths nærmeste medarbeider og overordnede, ordfører Kjell Berge Melbybråten, velger å være taus, med henvisning til at «dette nå er blitt en personalsak.»

Leder i kontrollutvalget i Øystre Slidre, Arnfinn Beito, sier at dette foreløpig ikke er satt opp som en egen sak i utvalget, men at det kommer til å bli drøftet i neste møte likevel.

Arnfinn Beito

FRYKTER FOR KOMMUNENS OMDØMME: Leder i kontrollutvalget i Øystre Slidre, Arnfinn Beito.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Svært beklagelig for kommunen

– Som politiker, ikke som kontrollutvalgsleder, vil jeg si at dette er svært sterke ord fra en rådmann. Det er svært beklagelig for Øystre Slidre kommune at det kommer slike ord fra en så markant person.

Redaktør i avisa Valdres, Ivar Brynildsen, sier at debatten om kommunesammenslåing i Valdres er svært krevende å omtale. Han mener at de som er misfornøyd med dekningen må komme med konkrete eksempler.

– Vi har gitt et nyansert bilde

– Hvis noen er misfornøyde er jeg ydmyk overfor det. Men jeg mener at vi etter beste evne har speilet denne betente og kompliserte saken. Vi har vært til stede på svært mange møter og gitt et bredt og nyansert bilde av saken.

Frikar-bråk

VIL LEGGE SAKEN BAK SEG: Ordfører i Nord-Aurdal, Inger Torun Klosbøle.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Ordfører i Nord-Aurdal, Inger Torun Klosbøle, er optimistisk og mener at det nå tas viktige grep for å bedre møtekulturen. Det samme sier redaktøren. Han viser til et møte i Etnedal kort tid etter, der stemningen var en helt annen.

– Jeg liker uttrykket høvisk. Dette var et høvisk møte, slik offentlige møter skal være, der våre viktigste menn og kvinner møtes, sier Brynildsen.

– Jeg håper og tror at regionen nå er inne i et nytt spor, at vi skal oppleve gode og konstruktive møter.

Langseth som spesialrådgiver

I går publiserte nettstedet hedalen.no en avtale, som viser at fire Valdres-kommuner allerede før jul i fjor hadde fordelt oppgaver seg imellom i en eventuell sammenslått kommune.

Der er Øivind Langseth tiltenkt rollen som spesialrådgiver for rådmannen i den nye storkommunen.

Avtalen er forsøkt hemmeligholdt, men kommunerevisjonen har fastslått at den er offentlig.

Beklager cowboy-humor

Av de mer kuriøse hendelsene kan nevnes at i det samme møtet (som altså foregikk 1. april.....) presenterte rådmann i Vestre Slidre, Håkon Rydland, en ny informasjonsstrategi. Der hadde han en spøkefull powerpoint-presentasjon med teksten: «Skyta Helge Gudheim?», og et «forslag» om å ha møter på dager der Gudheim ikke er på jobb.

På mandag trykket han et innlegg i avisa Valdres, der han beklaget denne presentasjonen, som var humoristisk og ironisk ment.