Hopp til innhold

– Uakseptabelt å ikke sette opp buss for tog

Ordfører i Sel, Dag Erik Pryhn, er ikke fornøyd med at NSB innstiller de aller fleste avgangene gjennom Gudbrandsdalen uten å sette opp buss for tog.

Hamar stasjon, togstans 10.9.13

Togene på Dovrebanen kjørte bare strekningen Trondheim–Dombås i helga. Resten av strekningen var innstilt, og ble ikke erstattet med buss.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Dovrebanen var stengt i helga på grunn av arbeider med jernbanen og ny E6. Men NSB valgte å ikke sette opp buss for tog på den 150 km lange strekningen mellom Lillehammer og Dombås.

  • Se Østnytt-reportasjen om saken nederst i artikkelen!

– Om dette må vi bruke begrepet «ikke akseptabelt». Vi har her å gjøre med en aktør som i stor grad er monopolist på kollektivtrafikk gjennom Gudbrandsdalen, og da blir det altfor enkelt å begrunne stopp i tilbudet med at det ikke er kommersielt interessant, sier Dag Erik Pryhn, ordfører i Sel.

– Vil ikke kjøre buss så langt

NSB mener det er ubehagelig for kundene å kjøre buss for tog, og at det er derfor de ikke har satt opp alternativ transport.

– Mange vil ikke kjøre buss over en så lang strekning, sier Gina Scholz,

Dag Erik Pryhn

–Det blir altfor enkelt å begrunne stopp i tilbudet med at det ikke er kommersielt interessant, sier Dag Erik Pryhn, ordfører i Sel.

Foto: Arne Sørenes

pressevakt i NSB.

Pressesjef i NSB, Åge-Christoffer Lundeby, bekrefter dette.

– Det går et tog på kveldstid opp til Dombås, og det var erstattet av buss i helgen. Det er de togene som går fra Oslo til Trondheim, og som er kommersielt drevne tog, som ikke var erstattet. På disse linjene får vi ikke støtte fra staten, og derfor blir det pengene som rår her, sier han.

Han presiserer at det heller ikke var mulig å kjøpe billett til de innstilte avgangene.

Det er en veldig lang tur, og det tar lengre tid og blir mindre behagelig for kundene å reise på den måten. Derfor har vi ikke satt opp alternativ transport denne helga.

Gina Scholz, pressevakt i NSB

Avhengig av stabilitet

Svaret fra NSB synes ikke Pryhn er godt nok.

– Vi er, like mye som resten av landet, avhengig av at monopolistaktører stiller opp selv om det er stopp i togtrafikken. Vi er avhengig av å ha en stabil kollektivtransport, og dette er viktig både for privatpersoner, jobbreiser og for reiselivet, forklarer Pryhn.

Pryhn forteller at kommunen ikke vil sitte stille å se på at dette skjer.

– Vi må nå avvente og høre hva NSB svarer oss, og hvis det svaret ikke er tilfredsstillende, må vi vurdere å ta dette opp direkte med NSB og med Samferdselsdepartementet.

Vil skje flere ganger

NSB har opplyst at togstansen på Dovrebanen vil skje flere ganger i tiden framover, først om snaue to uker, 13. og 14 juni. Det er også en helg i august og en helg i oktober som er planlagt å ha samme togstopp uten alternativ transport.

– Det er derfor vi må reagere nå. Det skal bygges E6 sammenhengende fram til 2019. Det skal stadig gjøres endringer i infrastrukturen som krever at tog stoppes, og da er det viktig at NSB sørger for alternativ transport, sier Pryhn.

Ordføreren mener folket ikke har blitt opplyst godt nok om at det ikke finnes alternativ transport.

– De som har tatt kontakt med NSB for å kjøpe billett har blitt opplyst om det, men allmennheten er jo ikke informert om dette, sier han.

SAtte ikke opp buss for tog på planlagt arbeid på Dovrebanen.